21 januari 2017

D-vitamin i bröstmjölken istället för D-droppar?

Jag skrev tidigare ett inlägg om de olika sorters D-droppar som finns för spädbarn och vad som kan orsaka magknip. Jag minns att BVC sköterskan glömde ge oss D-dropparna när hon var hemma hos oss första gången vi sågs. Jag frågade då om det inte kanske hjälpte att jag åt extra D-vitamin + att det var sommar och vi då naturligt har en högre dos D-vitamin i kroppen och således i bröstmjölken. Hon såg ut som ett frågetecken av min kommentar, gissar att hon förmodligen inte tänkt den tanken för hon svarade att hon inte trodde det spelade någon roll.

Men jag kunde inte släppa det riktigt, skulle allt annat gå över i bröstmjölken utom D-vitamin? Nu några månader senare gjorde jag en snabb googling och hittade den här* artikeln i läkartidningen från 2008. Tyvärr är den ju ganska gammal, det verkar inte som det är så prioriterat att forska på bröstmjölk och amning. I artikeln kan man i alla fall tydligt se att om mamman tar extra D- vitamin går det över i bröstmjölken utan att det riskerar att påverka barnet negativt med hyperkacemi.
Så ett alternativ om barnet inte tål D-droppar borde då vara att mamman tar extra. Men det är ingen som verkar tänka på detta i Sverige?! Jag har hittat en amerikansk artikel här som dock tar upp just detta. Att barn som inte tål D-vitamin droppar kan erbjudas extra via bröstmjölken. En artikel från Nya Zealand, här, visar också på fördelar med att ge mamman extra  D vitamin redan under graviditeten. Kanske är det dags att uppdatera vilka tillskott som bör ges till gravida och ammande?

För övrigt tror jag att det är svårt nog att uppnå RDI för D-vitamin vilket ligger på 400IE för vuxna och 800 IE för äldre över 75 år, detta motsvarar nämligen 7 respektive 14 ägg (!!!). Äter du extra D-vitamin?" ......studier där kosttillskott av vitamin D till ammande kvinnor studerats. I en av dem gavs 1 000–2 000 IU vitamin D2 /dag till ammande kvinnor i Finland på vintern. Detta resulterade i att kvinnorna fick nivåer av vitamin D i bröstmjölken som motsvarade nivån på sommaren hos kvinnor som inte tagit något vitamin D. Det gjordes inga mätningar hos de ammade barnen i denna studie."*

"Årstidsvariationerna av vitamin D- koncentrationen i bröstmjölk förefaller vara i ungefär samma storleksordning som effekterna av tillskott av cirka 1 000–2 000 IU vitamin D till modern under vinterhalvåret."*

foto: kollage Living by Miriam , Pintest via thealphaparent.com
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning. Det gör mig väldigt glad! :-) Om du har specifika frågor mail mig gärna.

Thanks for leaving a message.
Love Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...