29 november 2012

Inredningsfotografering

Inredningsfotografering, ja det finns både det ena och andra att tänka på. Svårt att skriva om och dessutom inte helt enkelt att förklara. Men ett tips är att kika på t.ex. en Fotoskola på nätet, om ni vill lära er lite mer i detalj, tekniken bakom fotografering.

Fabriken kan också bjuda på mer tips på temat inredningsfotografering.

Ljusstake från Svensk Tenn.

Men du kommer långt med att få in mycket ljus in i kameran, antingen genom extra belysning, ett högre ISO tal. T.ex. ISO 100 utomhus, kanske ISO 500-800 innomhus vid mulet väder, ISO 1600 eller mer vid mörker.

 Ett annat alternativ är en längre slutartid med stöd/stativ eller en stor bländaröppning (lågt tal t.ex 1.8). Tänk också på vart ljuset kommer ifrån. Motljus är mest lömskt eftersom det lurar kameran att det är ljust, många av dessa bilder blir mörka. Rikta om kameran lite så känner den av det, eller kompensera med en mjuk blixt eller en längre slutartid.

Mitt bästa tips är såklart att öva. Öva genom att prova att ändra inställningar och se vad som händer med fotot. Kanske har du en vän eller kollega som kan ge lite mer handfasta tips?
Naturligtvis förutsätter detta att din kamera kan göra dessa inställningar. Det finns bra kompaktkameror som är en mindre variant av en systemkamera, de har samma inställningsmöjligheter. Detta kan vara bra att börja öva på, innan man ger sig på en systemkamera.

Kryp, stå, sitt - prova att se det som ska fotograferas från olika håll. Undvik att zooma, gå istället framåt eller bakåt. Detta för att det ofta ger sämre kvalité att zooma.

Själv har jag en Nikon D7000. Mitt favorit objektiv är 50mm 1.8. Den ger ett fantastiskt skärpedjup och trevlig ljus till ett bra pris, se bara bilden nedan. :-)

Träbudda och mässingselefant från Kambodja.

photo by Miriam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...