8 maj 2013

Kladdkaka ägg- mjölk- och sockerfri

Denna veckan hade jag fikat på jobbet och för att göra det lite mer komplicerat var jag tvungen att baka ägg- och mjölkfritt. Till det så vill jag ju försöka baka utan socker och mjöl.... humm. Men jag måste säga att det blev över förväntan och mina kollegor gav tummen upp :-) Jag modifierade ett recept jag fann på nätet. Konsistensen blir mer som en kompakt tryffel än fluffig kaka. Receptet kan säkert förfinas ytterligare, detta var först försöket. Hoppas det inspirerar!

Kokoschokladkaka
ägg- mjölk- och sockerfri

1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
3 msk kakaopulver
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosflingor
50 g kokosfett  
1 msk honung (valfritt)
50 g choklad valfri kakaohalt (jag hade 81%)
1,5 dl kokosmjölk (jag valde Santa Marias*)
kokosflingor och fett till formen

Smält chokladen i vattenbad eller micro, var försiktig och rör ofta. Rör ihop smält choklad och fett så det smälter samman, tillsätt mjölken (har du honung ta i det nu också). Blanda det torra ingredienserna separat och häll ner, blanda allt väl. 
Smörj och bröa en form. Smeten blir ganska kompakt, men försök "tryck ut" den i formen, ha annars i lite mer kokosmjölk. Grädda kakan i 35 - 40 minuter i 150 grader. (ej varmluft) 
Ta ut kakan och ställ svalt. Plocka sedan fram den ca 30 min innan servering. Servera med t.ex. hallon och valfri sort vispgrädde.

* Extra creamy coconut 80% kokos utan tillsatser, läs mer hos äktavara

Lycka till!photo by Miriam via Instagram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...