13 augusti 2013

Muggkaka

Första gången jag läste om muggkaka (mugcake) var på en amerikansk blogg för nästan ett år sedan, men jag provade aldrig. Jag orkade inte omvandla receptet till vårt måttsystem. Så har det på senare tid dykt upp mer och mer på instagram (vill du följa mig sök: livingbymiriam). Så nu tänkte jag att jag iaf skulle prova och se. Konceptet är en micro-kaka du gör i en mugg. Snabbt, enkelt - lite amerikanskt. Men perfekt om du vill ha något som är lite som en tjock svampig ungspannkaka :) i konsistensen. Smaken kan ju såklart varieras i oändlighet. Jag har gjort den i två smaker en choklad och en blåbär. Kan tänka mig att det kommer bli perfekt i höst, vinter när man vill ha något lite varmt.

På bloggen Tasty Health finns många olika recept och det är det jag använt som grund när jag gjort mina. Hon rekommenderade att man mixade ihop allt, men jag provade att vispa ihop för hand och det gick fint. Det blir så mycket disk annars. Hon har sötningsmedel i sina men jag gillar inte sötningsmedel av någon sort så därför blir det utan, du kan självklart ha i det du gillar. Annars tycker jag att banan är ett bra "sötningsmedel" och ska prova det nästa gång. Blåbärs muggkaka (lågkolhydratkost)

1 port
1ägg
2msk grädde
1msk proteinpulver
2msk mandelmjöl
0,5tsk bakpulver
1tsk linfrön
½tsk chiafrön
1msk blåbär (+1msk till garnering)
kardemumma och kanel efter smak
kokosfett till formen/muggen

Smörj en form med fett.
Vispa ägg och grädde väl. 
Tillsätt övrigt och blanda väl.
 Häll i formen.
Mikra på full effekt i ca 1 min.

När du gör detta för första gången skulle jag rekommendera att du väljer en lite större form/kopp och håll ett öga på kakan i mikron så den inte väller över. Passa händerna formen kan vara ganska varm. Låt kakan svalna lite och njut med färska blåbär och kanske vispad grädde?


photo, recept by Miriam

2 kommentarer:

  1. Helt ny idé för mig! Ska tipsa mina döttrar som mer än gärna går loss med kakbak:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att man kan inspirera med nytt. Hoppas tjejerna hittar någon gott att baka, som du får smaka ;)

      Radera

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...