20 mars 2014

Lyckas med Dahlia

Skötseln av den vackra Dahlian, hur gör man? Dahlia är en knöl (tänk potatis) som får stora vackra blommor på sommaren. När det gröna väl kommit upp från knölen så måste man passa för frost. Den tål inte minsta lilla frost. Så hur gör man för fina stora plantor med läcker blomning? I och med min datakrasch i höstas så hittar jag inte "riktiga" bilder på min Dahlia. Men bjuder på en från instagram.

foto via Instagram

Vintern.
Knölen ligger i dvala, torrt, mörkt och frostfritt utan jord som kan få knölen att ruttna.

Vår.
Knölen flyttas till ett fönster för att börja vakna, om den inte redan gjort detta. Köper du knölar på våren se till att dessa är fasta och friska. Vad då vakna? Tänker kanske du, jo när knölen har små vita bubblor (ögon) då är den vaken, se bild 1. Sen skjuter den röda små skott som man måste vara rädd om, se bild 2. Lägg gärna knölen i vatten en stund om den är torr och plantera den sedan i planteringsjord och ställ ljust.

Sommar.
När risken för frost är över planterar du om knölen till en större kruka med ny näringsrik jord och ställer den ute i skuggan. Finns risk för nattfrost. Ta in plantan eller täck den med väv, tidningspapper eller liknande. Efter ca en vecka kan du ställa den där den är tänkt att stå. Gärna soligt.
Fortsätt vattna och tillför flytande näring eller annan gödsel. Dahlian är krävande på näring för att orka blomma så mycket och så länge som den gör. Klipp av överblommande blommor för starkare och fortsatt blomning.

Höst.
När frosten kommer vissnar växten ner och det är dags att klippa av blasten en bit och gräva upp knölarna för att lägga till vinterförvaring. Men låt gärna knölarna mellanlanda på t.ex. ett tidningspapper för att torka till lite. Var försiktig när du gräver upp knölarna de går lätt av. Vilket i sig inte behöver skada plantan, utan denna kan bli en ny planta om man har tur. Men det är bättre att dela själv där man ser att det finns ögon.

Mer tips om dahlia odling kolla in http://svenskdahlia.se


Min knöl från förra året den rosa 'Park Princess'. Fick inte bort all jord i höstas, men den har varit torr och sval under sin vinterförvaring i källaren, så ingen svamp eller mögel har uppkommit. Ny för i år är den korallfärgade 'Preference'. Visst blir det läckert med rosa och korall? De gamla kvistarna från förra året kommer jag klippa ner när jag planterar knölen. Men kvistarna är rätt bra ha som "handtag" vid plantering, samt att man snabbt ser vad som är upp och ner på knölarna.

foto: Living by Miriam
Mitt liv, inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer


3 kommentarer:

 1. Hej! Kikade in hos dig via besökstoppen. Vilken mysig blogg du har. Jag har ingen bra stans att förvara dahlia knölarna men gillar blommorna så jag får väl köpa nya. Kraaam Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit Pia! Tack för din komplimang :) Klart du ska köpa nya knölar, de är ju så härliga i sin blomning. Kram

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...