5 augusti 2014

Snickra ett matbord

Under semestern har vi snickrat ett matbord. Det var mest mannen och svärfar som stod för snickrandet. Jag stod för lite design och målning. Bordet var tänkt att ersätta det plastbord som vi fick när vi flyttade till huset. Det bordet hade börjat gå sönder och var dessutom inte så supervackert. Det nya matbordet blev verkligen kanon.
Vi valde efter många funderingar att vaxa ytan med ett linoljevax innehållande vitt pigment från Allbäck. Det stryks/gunggas på och torkas sedan av. Lite mer krävande än vanlig målning, men det räcker med en "strykning". När det ska stå utomhus bör det torka/härda i en vecka innan det placeras ut. Annars kan vatten orsaka fläckar i vaxet, men efter härdning så pärlar sig vattnet fint på ytan. Nedan ser ni resultatet, den ovaxade furubrädan ligger på som referens. Linoljevaxet innehåller endast ekologisk linolja, bivax och pigment - inget mer. Så skönt att arbeta med en produkt som inte luktar starkt frätande. Får man på händerna, vilket nästan är oundvikligt när man ska arbeta in det med svamp, tvätta enkast med t.ex. olivolja och torka av med papper. Slutpriset hamnade på ca 1000 kr i material, vad tror ni ett motsvarande bord kostar i butik? Det blev verkligen gediget och snyggt. Jag drömmer nu om linoljevaxade golvplankor... ;-)foto: Living by Miriam
Mitt liv, inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer


2 kommentarer:

 1. Fint bord!! Jag har skrapat grythyttan stolar och vill behandla dem med linolja eller linoljavax. Så du tror att de måste stå inomhus en vecka innan jag kan ta ut dem?

  Mvh marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie. Tack så mycket vi är fortfarande nöjda med vårt gedigna bord. Det viktiga är att de står skyddat mot vatten, en pressening kan också funka. Även för bästa långsiktiga hållbarhet så bör alla trämöbler stå med någon form av möbelskydd mot regn.

   Radera

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...