23 september 2014

Är honung nyttigt?

För en tid sedan började jag fundera på det här med honung, är det nyttigt? Så jag gjorde lite efterforskningar och frågade min kusin om lite information. Det är också hon som är "mamma" till honungsburken längst ner.

Honung har man ätit sedan stenåldern, men då kunde vi inte gå och köpa en burk i butiken. Det krävdes ganska mycket ansträngning för att få tag på det söta guldet.
Så är honung nyttigt? Detta är en lite klurig fråga att svara på. Jag skulle säga att det dels beror det på vilket hälsotillstånd man befinner sig i, om man t.ex. försöker gå ner i vikt, är sockerkänslig eller om man är frisk/ mår bra. Vi delar upp det i två delar, vi har sockret och sedan den antibiotika liknande egenskapen som finns i honung.
Sockret är ju fortfarande ett socker (fruktos och glykos), så viktminskar du, är ett sockermonster och/eller har diabets så bör du undvika detta helt. Det kan funka att använda väldigt sällan vid speciella tillfällen och exteriört på sår är inget hinder. Läs mer om honung ur ett lchf perspektiv här.
Den antibiotika liknande effekten fås genom att biet skyddar sin honung med mjölksyrebakterier, detta för att förhindrar mögel och liknande. Det är därför man säger att honung är bakteriedödande och kan hjälpa till att läka sår, där den används i många tusen år. Dock så skiljer sig den vilda honungen åt mot den odlade. Tyvärr finns inte dessa mjölksyrebakterier i samma mängd odlad honung. Trots detta så innehåller denna honung massa ämnen som visat på hälsobringande egenskaper och där man forskar för fullt på många områden. Bland annat tittar man på just antibiotika delen då många bakterier idag är resistenta mot antibiotika. Kika på det här fantastiska inslaget i tv4a nyhetsmorgon där det luktar nobelpris... ;-)
De nyttiga ämnena försvinner dock när honung värms upp, precis som mycket annat ska man inte värma det mer än runt 40*C (tänk raw food). Så en sked i hett vatten till te är inte lika nyttigt som en liten sked ringlandes över en fräsch sallad eller liknande.

Är flytande honung mindre nyttig? 

Ja den kan vara det, om den har värmts upp eller har tillsatt socker i sig. Men det kan också vara en annan blandning på sockerarterna naturligt i blommorna som gör att den inte kristalliserar sig. Honung från norden blir inte flytande utan tillsättning av socker. Akacia honung är naturligt flytande utan tillsatt socker. Billigare sorter kan vara utspädda med socker och/eller uppvärmd så att det nyttiga ämnena försvinner. Eftersom vi ska ju värna om vår natur, så välj svensk KRAV honung och värm den lite i vattenbad om den är för hård.För att hjälpa till att skydda oss mot antibiotika resistensen så ät bara antibiotika om du måste, känn efter, kanske klarar kroppen av att hantera bakterien som inkräktar och lyssna på din läkare. Om du väl får antibiotika utskrivet, ät alltid alla tabletterna! Tänk på att de även dödar andra bakterier som är goda, t.ex. de du har i din tarmflora. Det är därför många blir dåliga efter en antibiotika kur. http://www.gardsnara.se/uppsala/uplands_honung
foto: Living by Miriam
Mitt liv, inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...