27 oktober 2014

Giftiga frön

Linfrön, chiafrön och psylliumfrön dessa anses vara väldigt nyttiga och man är "duktig" om man köper något som innehåller dessa frön. Men vad många inte vet, inkl jag själv till en början, är att t.ex. linfrön innehåller ett gift. Linfrön innehåller nämligen cyanid som i magen blir vätecyanid och ska därför enligt Livsmedelsverket begränsas i kosten (främst den krossade varianten). Men jag funderar på om man måste äta det över huvud taget? Visst har man inga problem med kroppen så kan man ju äta allt, men för oss med lite känsliga magar (t.ex. IBS) och kroppar? Känn efter om magen och kroppen tål det eller inte. Lär dig lyssna på kroppen efter matintag, det kan också dröja några timmar eller dagar beroende på hur snabbt maten färdas genom din kropp. Giftet kan även störa sköldkörteln, så har du bekymmer med den så kan det vara en idé att utesluta linfrön. Det finns inget essentiellt i linfrön som du inte kan få någon annan stans. Här kan du läse näringsinnehållet. Vad jag förstår så innehåller linfröoljan inte lika mycket cyanid. Men som sagt, det andra källor till omega 3 än linfrön. Det tar vi en annan dag.

Tyvärr så finns det ytterligare ett kemiskt ämnen som kalls saponiner, det kan orsaka kräkning och diarré. Har du IBS eller andra magproblem så kan man fundera på om man inte ska undvika även detta, känn efter. Saponiner finns i baljväxter (t.ex. soja, linser, bönor, jordnötter) och i det mycket populära i chiafröt, läs mer på denna nyttiga blogg, här. Chiafrön har verkligen exploderat på sociala media, även den så kallade chiapuddingen. Så tänk till innan du hoppar på det tåget om du har känslig mage. Vad jag förstår så har i alla falla psylliumfrön inte några gifter? Så om du behöver ge magen en kur så lägg dessa i ett glas med vatten och drick efter några minuter eller ha i yoghurt, smoothie, gröt ect.Allmänt om cyanidförgiftning

Dödlig dos för människa vid akut förgiftning har rapporterats uppgå till 0,5-3,5 mg HCN/kg kroppsvikt (10). Exempel på kliniska symtom som kan uppträda inom några minuter vid akut förgiftning kan vara huvudvärk, illamående, yrsel, förvirring, domningar, hjärtklappning, andnöd och cyanos (dvs. blåaktig missfärgning av hud och slemhinnor p.g.a. att blodets syrehalt är låg), kramper, koma, som i allvarliga fall kan sluta med döden (10).
Kronisk exponering för HCN i subakuta doser kan leda till störningar i sköldkörtelns funktion och olika typer av neurologiska skador som t.ex. förlamningar och syn/hörselrubbningar. 
källaLivsmedelsverket

foto: Living by Miriam


A holistic healthy lifestyle!
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...