10 februari 2015

Hormonobalanser

Det här med Hormoner är verkligen en hel vetenskap, jag kan tycka det är synd att det inte fokuseras mer på detta även som friskvård. Jag önskar att kunskapen kring deras komplexitet fanns på vårdcentraler. Här tänkte jag ge dig en inblick i denna spännande värld och visa hur du påverkar dem i din vardag.
Hormonerna som finns i våra kroppar ligger som i olika vågskålar, blir det för mycket av en blir det för lite av en annan och vise versa. I dagens samhälle påverkar vi kroppen att hamna i dessa obalanser genom bl.a felaktig kost, kemikalier, stress i vardag och arbete.  Samtidigt som kroppen inte får den fysiska aktivitet den behöver. Det är kanske inte så konstigt att vi idag oftare lider av hormonobalans som bl.a kan leda till ofrivillig barnlöshet.

De hormoner som styr kroppen är en del i det sk. endokrina systemet. Åsikterna går isär men många hävdar att genom rätt kost kan man komma i bättre balans. De som inte tror på detta råd hänvisar som vanligt till att det inte finns tillräckligt med forskning. Men jag skulle råda alla som har problem att pröva först. För det är så gott som riskfritt att äta en balanserad och hälsosam kost. Jag tror det är viktigt att man som "patient" också har ett val att kunna "självhjälpa" sig själv.
 Lider man av stora besvär och inte får den hjälp man behöver är det många som provar alternativ två, kosttillskott och andra preparat. Hos Annika Odh kan man läsa om hur hon blev av med kraftiga klimakteriebesvär genom bioidentiska - naturliga hormoner, http://hormonharmoni.se Ett alternativ och ett komplement till bra kost. Idag finns som sagt inte många kliniker, sjukhus som arbetar med detta, tyvärr. Annika fick själv åka till USA för att få rätt hjälp, så ska det ju inte vara!
Martina Johansson Civilingenjör, jobbar som forskare på Sahlgrenska och har skrivit boken Hormonbibeln hon ser stora fördelar i en bra kost.
Kika på bilden nedan så ser du vilka organ som ingår i detta komplexa hormonsystem. Ta bara Bukspottkörteln som ett exempel, den utsöndrar insulin, idag när man äter ett otroligt högt intaget av kolhydrater och socker jobbar denna på högvarv. Som jag skrev innan blir det mer av något hormon så kan det bli mindre av något annat. I just ditt fall kanske mindre sköldkörtelhormon, du fryser, går upp i vikt och blir trött. Eller så kanske det är könshormonerna som påverkas och man kan få svåra PMS besvär ect. Vi är alla är olika och påverkas därmed olika.

Sist vill jag ta upp yttre påverkan, tex det vi andas eller tar upp via huden. Huden är kroppens största organ och många tänker nog inte på att den där krämen eller tvålen faktist går in i kroppen och påverkar bl.a. våra hormoner. Hade huden inte kunnat ta upp krämen genom huden, så hade inte nikotinplåster eller p-plåster fungerat. Så även här kan vi med lätthet påverkar våra hormoner genom att smörja in våra kroppar med hormonstörande ämnen. Återigen är det en vågskål som åker upp eller ner. Som alternativ tre kan man alltså se över sitt kemikalieskåp hemma, samt sina skönhetsprodukter och välja de med få och snälla ingredienser.

Har du hormonobalans och vill äta bättre, så börja med att ta bort vitt mjöl, socker och mycket stärkelserik mat som potatis och ris. Ät i stället rotfrukter och mycket andra grönsaker. Glöm inte att många hormoner i kroppen är beroende av fett, en helt fettfri kost kan därmed försvåra för kroppen att tillverka de livsviktiga hormonerna. Ät bra fetter som olivolja, nötter, fet fisk och riktigt smör. Försök vara aktiv och få dagsljus och frisk luft.

Större endokrina körtlar hos människa: (Man till vänster, Kvinna till höger.) 
1. Tallkottkörteln 
2. Hypofysen 
3.Sköldkörteln 
4. Bräss 
5. Binjurarna 
6. Bukspottkörteln 
7. Äggstock 
8. Testikel

foto: Wiki


A holistic healthy lifestyle!
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...