21 maj 2015

Istället för komjölk - test

Vad kan man dricka istället för komjölk? Är komjölk nyttigt eller onyttigt? Jag har testat några mjölkfria varianter som finns på marknaden. Tänk på att jag är "avsockrad" så tycker jag något är sött, tycker kanske inte du det.

Det finns forskning som tyder på att det inte är helt nyttigt och att mjölk inte förhindrar benskörhet som man först trodde. Googla så finner du massor med texter.
 Har du en känslig mage eller andra hälsobesvär som acne eller autoimmuna sjukdomar, kan det varar värt att pröva mjölkfritt några veckor. Jag har minskat mitt intag av mjölkprodukter främst p.g.a min IBS mage men det har även hjälpt min acne som jag kan få vissa tider på månaden. I början var det rätt svårt och ovant. Men precis som med allt annat så vänjer man sig. Nu tycker jag inte att komjölk i kaffet är lika gott längre. Jag dricker helst en nötmjölk men jag måste säga att jag gillar havremjölken också förutom att den var så söt. Soja undviker jag lite eftersom det innehåller östrogenliknande ämnen som kan påverka hormonbalansen. Men det kan också vara positivt om du har låga nivåer av östrogen. Jag har främst uteslutit mjölk, yoghurt och creme fraîche. Jag äter fortfarande ostar av olika slag.

Generellt är alla förpackningarna värdelösa, vem kom på att man ska ha en en kork på toppen och en plan yta? Det gör det svårt att hälla ur, igen jämn stråle, det lixom hoppar ur och gör det lätt att hälla utanför. Det är även svårt att få ur det sista i och med den plana ytan på toppen.
Ett dilemma med de ekologiska dryckerna är att de inte får berikas, dock får mjölkprodukter berikas, lite orättvist. Det hade nog varit önskvärt, med t.ex. extra D-vitmain och kalcium.  Har du provat någon dryck som du gillar och tycker jag ska prova, skriv gärna?

Mjölkfria/ växtbaserade drycker

Alpro Almond Osötad

Kolhydrater 0,1g/100g
smak: har en nötig mandelsmak, något vattnig
+ osötad
- inte ekologisk

Go green Cashwedryck

Kolhydrater 0,9g/100g
smak: ingen direkt smak, väldigt blaskig
+ osötad
- inte ekologisk, menlös smak

Alpro coconut

Kolhydrater 2,7g/100g
smak: fräsch tropisk krämig kokossmak
+ osötad, men smakar sött
- smakar sött och kan trigga sockersug, inte ekologisk

Oatly Havredryck

Kolhydrater 6,5 g/100g
smak: krämig söt havre smak
+ ekologisk
- kan förmodligen innehålla gluten, inget som framgår, något söt smak, högt kolhydrat innehåll

Alpro Soja Original

Kolhydrater 0,1g/100g
smak: något salt krämig bönsmak
+ bara vatten och bönor, ekologisk
- östrogenliknande ämnen i soja


foto: mobil Living by Miriam


A holistic healthy lifestyle!
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...