25 maj 2015

Skapa ett personligt yogaprogram hemma

Utan att jag egentligen visste det var jag var på jakt efter ett personligt yogaprogram att göra hemma, anpassat efter mig. Då jag en dag snubblade på det rätta verktyget, en bok som jag nu tänkte dela med mig av till dig. Jag har prövat lite olika former av yoga i både grupp och hemma med DVD men tyckte inte att det riktigt stämde. På något vis grundade det sig för mig i att jag inte förstod varför jag skulle göra en viss övning. Men så hittade jag grunden till yogan och allt föll på plats. I boken Yoga är min terapi av Janesh Vaiday får yogan sitt sammanhang. Janesh beskriver hur yogan är ett av flera redskap för att skapa balans i kroppen och hur dessa övningar anpassas till varje person och situation. Jag har tidigare skrivit mycket om obalanser i främst våra hormoner, men vi har så mycket mer obalanser och yogan tillsammans med den rätta maten skapar balans. Han har skrivit fler böcker som jag ser framemot att läsa. Boken Yoga är min terapi beskriver tydligt hur man kan skapa sitt egna yoga program. Först genom att testa vilken av de tre kroppstyper; vata, pitta och kapha man är, därefter genom att gå igenom de problemområden (obalanser) man har. Jag gjorde så att jag skrev upp allt i en anteckningsbok, på så vis har jag nu ett introduktionsprogram för 3 veckor framöver. Jag börjar enkelt och med endast 2-3 övningar, för att få in rutinen att yoga varje dag. Programmet tar ca 10 minuter, jag kör fortfarande #3minmeditation på kvällen. Om tre veckor kommer jag se jag över programmet igen och utökar enligt boken med fler övningar. Får jag nya obalanser anpassar jag till det, liksom det finns program för en kropp som är i balans, för att bibehålla detta.


”För tio år sedan, då jag för första gången reste utanför Indien, förvånades jag av hur yoga praktiserades i de flesta yogaskolor i Europa. Hela klassen utförde samma övningar, ledda av en instruktör. Det var något nytt för mig. Jag var van vid traditionella yogaskolor i Indien där gurun ger olika program till varje elev beroende på hans eller hennes kropps- och sinneskonstitution och balansen eller obalansen i hans/hennes hälsa, samt går runt bland eleverna och hjälper dem att följa sitt individuella program.” - Janesh Vaiday
foto: Living by Miriam


A holistic healthy lifestyle!
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...