10 augusti 2015

Göra egen nötmjölk med saftfilter

Som hälsonörd är jag ju tvungen att testa nya och gamla saker som dyker upp. Nötmjölken har nog aldrig varit så poppis som nu. Under semestern ville jag testa att göra egen nötmjölk. Jag har tidigare dragit mig för det för jag inte haft någon nötpåse, men vet ni vad jag tycker det gick jättebra med ett vanligt saftfilter. Mitt saftfilter är dessutom i bomull och går enkelt att tvätta. Den från Renée Voltaire är i nylon = plast. Nu vet jag inte hur det skiljer sig mot nötpåsen, men jag blev väldigt nöjd med resultatet. Jag vet inte om det blir billigare än att köpa i affären, men det borde det ju bli. Dessutom har man ju stenkoll på vad det är i. Jag tycker det var förvånansvärt enkelt att göra. 

Ca 1 liter nötmjölk

2 dl valfria nötter
1 liter vatten
Sötning eller kryddning efter smak t.ex. Dadlar, agavesirap, honung, kardemumma, vaniljpulver, kanel med mera.

Gör så här: Blötlägg nötterna i en skål eller ett glas ca 6 timmar, gärna över natten. Tänk på att de sväller något så välj en större skål.
Börja sedan med att skölja nötterna noggrant i kallt vatten. Tillsätt 0,5dl nytt fräscht kallt vatten i mixern och mixa med nötterna, krydda och sötning.
Sila nötterna och mjölken genom en nötmjölkspåse/saftsil. Krama ut det sista av nötterna och kör dem sedan en gång till med 0,5dl nytt vatten i mixern, upprepa silningen. Häll över i rena glasflaskor och förvara nötmjölken i kylskåp, hållbar cirka 2-3 dagar, lukta och smaka. Känns det ok är det ok.

Nötmassan som blir kvar kan du använda i pajskal eller annat skoj, bara fantasin sätter gränser. Jag gjorde en chokladmousse av mitt ;-)foto: Living by Miriam


A holistic healthy lifestyle!
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...