23 september 2015

Mallcora, Cala d'Dor

Efter en ganska så kall och regnig sommar bestämde vi oss för en resa till sol och värme. Jag har länge varit sugen på att resa till Mallorca. Det visade sig även att det gick direktflyg med endast 3h till Palma från Göteborg, ett stort plus då vi inte vill lägga en hel dag på resa med diverse byten och bagage på villovägar. Mallorca är en varierande ö med både strand och klippor, prefekt för oss som vill snorkla lite. Vi bestämde oss tre veckor innan avfärd för orten Cala d'Or på den sydöstra kusten. Här är lite av det vi hann med, tyvärr hann vi inte med allt vi ville eftersom jag blev förkyld och det var mest vila som gällde för min del. Cala d'Or visade sig vara en väldigt turistig ort med flera hotel, restauranger och barer. Engelska talas av nästan alla och lika så menyer och liknande finns på både engelska, tyska och spanska.


karta: http://www.mallorca-beaches.com/Mallorca_beaches_map.htm

Boendet

 Vi åkte med Ving och bodde på Sol Cala d'Or Apartments, helt perfekt för oss. Det var en stor 2 rums lägenhet med kök, kylskåp, badrum och balkong. Det fanns en soffa som också kunde agera som extra säng. Hotellet hade en stor pool med många solsängar och en del av poolen var anpassad för mindre barn. Vi fick en hörnlägenhet som hade att lugnt läge med lite spring, dock låg den mot en restaurang eller liknande som spelade hög musik på kvällen. Inget för den lättväckta. Annars ett väldigt prisvärt hotel. Restaurang och all inclusive fanns, men det var inget vi provade.Maten

Mataffärer "Super markets" fanns det gott om, dock var utbudet av sprit och annan alkohol betydligt större än utbudet av grönsaker. Vi såg inga direkta grönsaksaffärer eller marknader som det finns i Italien, kanske är det inga turister som äter frukt och grönt. Annars fanns det lite olika ostar, charkprodukter, riktigt smör och olivolja (inte kokosolja så ta med det). Sista dagen såg vi en stor Supermercado, men den var vi aldrig inne i.

På de flesta restauranger fanns någon form av sallad, mestadels isbergssallad med lite gurka och tomat. Men det funkar en vecka och toppar man med lite majonäs och olivolja blev tonfisksalladen en favorit. Vi bodde mitt emot en "yoghurteria", mjukglass på yoghurt, farligt god toppad med färska jordgubbar. Annars fanns flera olika glassbarer med varierande kvalité.  Det fanns gott om barer och restauranger, främst på "huvudgatorna" som ligger vid 2a i kartan nedan. Men man behöver inte gå långt på den övriga gatorna för att hitta någon stans att äta.


Karta: http://caladorscene.com/map.html


Stränder

Cala d'or är känd för sina många vikar med små ständer omgiven av klippor. Stränderna är smala och de bli därför rätt så trångt. Tyvärr städas inte stränderna och folk kan ju inte plocka upp cigarettfimpar och annat efter sig. Det drar ner betyget lite. Klipporna är vassa (ta med badskor) men bjuder på fin snorkling. Cala Gran (bilden) är den största och mest kända stranden som ligger i mitten av Cala d'or. Runt lunch kommer en man med en skottkärr fylld med vattenmelon, mango och kokosnötter. Ni hör när han kommer tro mig ;-) supergott att knapra på lite färsk kokos. För 4€ får du den delad och hackad i bitar.
Shopping

Det finns gott om turistshopping, väskor, bikini och andra souvenirer. Det finns även lite klädbutiker, samt skor och väskbutiker. Jag skulle satsa på läderprodukter som är tillverkade i landet. Man kan tyvärr inte förvänta sig naturgarvat läder så det kanske är bästa att låta shoppingen vänta tills man kommer hem. Mina flipflop jag tog med mig gick sönder första dagen så jag var tvungen att köpa ett par sandaler. Jag gillar dem skarpt förutom lukten, det stinker kemikalier om dem.

Att ta sig runt

Det enklaste är helt klart till fots, så ta med sköna skor. Man tar sig överallt men det blir ju några kilometer på en dag. Är man lite trött eller skadad finns både taxi, lokalbussar och ett litet tåg som åker en slinga runt Cala D'or. 4€ för att åka runt hela slingan, annars 2€ för en enkel resa.


foto: Living by Miriam


A holistic healthy lifestyle!
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...