27 oktober 2015

Charkuteriprodukter är cancerframkallande

WHO har i dagarna via IARC klassat Charkuteriprodukter som korv, bacon, skinka och pastej som cancerframkallande. Alltså i klass med tobak och asbest. Rött kött får klassificeringen "tros" orsaka cancer (***).  Ca 50 g processat kött om dagen ger en ökning av kolorektal cancer med 20% (**). Kolorektal cancer är trea efter prostata- och bröstcancer i Sverige (*) på vanligaste cancerformer. Jag har själv inte ätit rött kött på över 15 år och trivs väldigt bra med det. Jag önskar jag var bättre på att äta fisk och skaldjur men det blir helt enkelt inte lika ofta som kyckling.

 Rekommendationen från flera håll är max 500g kött/v. Det blir ungefär 2-3 köttmåltider per vecka. Som en fingervisning kan man då äta: 1 st hamburgare 150 g, 1,5 st tjock korv 150g, fläskfilé 150 g, samt lite skinka på mackan 50 g = 500 gram. Resterande måltider bör då vara vegetariska eller innehålla fisk eller fågel i stället för rött kött.

Enligt en artikel på GP så visar trenden på en minskad konsumtion av rött kött i Sverige. Gris och nöt har minskat medan försäljningen av kyckling har ökat. Man ser också en trend i att fler väljer Svensk kött och man väljer bort tyskt och danskt producerat kött. Detta tycker jag är väldigt bra, för att vi inte ska spä på den antibiotikaresistens som breder ut sig över världen är det viktigt att vi köper Svenskt kött. Eftersom vi i Sverige har strikta lagar kring användande av antibiotika och som följd är vi det land som förbrukar minst antibiotika i hela EU.
foto: Living by Miriam


A holistic healthy lifestyle!
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...