14 oktober 2015

Risk vid operation, att få fina ärr och olja

Vid operationer finns det alltid risker. Tyvärr kan jag tycka att dessa aldrig nämns, inte heller vid radiojodbehandlingar nämns varken risker eller biverkningar. Precis som "biverkningslistan" vid mediciner så borde alla medicinska behandlingar också ha en "risk- biverkningslista". På så vis blir det inte lika jobbigt om man råkar ut för något av dem. Vid min tredje operation skadades nån nervtråd som gjorde ett område delvis förlamat. Ett område under käkbenet ner till ärret på halsen. Lyckligtvis har det blivit bättre, men tyvärr inte bra. I början kunde jag inte ha något som nuddade halsen, typ tjocka sjalar eller hårda kragar. 

När det kommer till ärret som blir efter operationer eller sår så finns det lite tips att tänka på för att få en snygg läkning. Först och främst så skydda ärret från sol under det första året. Jag använder Micropore en kirurgisk tejp med en lite kamouflerande hudton som i alla fall passar mig. Jag vet inte om det finns i fler nyanser, men den döljer mitt ärr på halsen väldigt bra. Den skyddar också mot solen och sträcker inte ut huden. Annars använder jag en hög solskyddsfaktor över ärret.

Olja och kräm för finare ärr:

Många rekommenderar Bio-oil som ska hjälpa till att läka ärr. Jag har inte prövat för jag är lite skeptiskt till dels den lång innehållsförteckningen och 'paraffinum liquidum' som gör mig tveksam.
Jag föredrar en ekologisk olja, just nu använder jag Weledas Evening Primrose Body Oil. Det känns betydligt tryggare att ha på huden. Mer om produkter på huden kan du läsa här.
Annars använder jag ren kokosolja och aloe vera för att återfukta.foto: Living by Miriam


A holistic healthy lifestyle!
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...