24 februari 2016

Att börja inreda ett barnrum giftfritt

Nu har vi börjat fundera på hur vi ska inreda vårt barnrum, såklart så giftfritt det går. Det rummet renoverades och målades för flera år sedan. Så det känns skönt att det inte är nymålat, då nymålad färg avger mer "giftdamm" än färg som suttit ett tag. Grunden är fin med vitmålat plankgolv, vita väggar och tak, samt en fondvägg med grå träpanel. Så egentligen jobbar vi nu med att få ut allt som är där nu och sedan fylla på med det vi tänkt.

En rolig styling jag gjorde i det blivande barnrummet för några år sedan.

Hur har vi tänkt giftfritt?


Grunden i möblemanget är en säng och en byrå. Det blir en vuxen säng så det finns sovalternativ de nätter man inte kan sova ihop med skrikande barn. Eller då man helt inte kan somna, då brukar det i alla fall för mig underlätta att lägga sig i en annan säng. Om vi inte hittar någon bra begagnad blir det denna från ikea. Eftersom den är i massivt trä, furu. Den går att behandla med valfri ytbehandling, olja, vax, bets eller färg. Sängar som inte är i massivt trä innehåller ofta lim av lika slag. Så denna känns som ett bra gift/kemikaliefritt alternativ. Barnet kommer sova inne hos oss i en sidosäng, också den massivt trä. Sängen har hjul så den går att rulla in i barnrummet som ligger mitt emot vårt sovrum.
Kring byrå tänker vi likadant, om vi inte hittar en begagnad i rätt storlek så blir det denna (nedan) från ikea. Sen får det inte plats med så mycket mer möbler. Något form av skötbord och kanske en "amningsfåtölj".
Något vi inte får missa? Lite rolig belysning jag kommer såklart ordna lite skoj på väggar och golv. Men dit har jag inte kommit än.

Hur ska vi behandla träet? Jag är väldigt förtjust i vitvax/linoljevax som vi använde till bl.a ett bord. Min syster använde samma till en tripp trapp stol, det blev väldigt fint. Men jag vill samtidigt ha färg i barnrummet, så jag har kikat på lite alternativ. Ikea har en lasyr som har en snygg gul färg, den innehåller linolja, träolja och pigment. Vad träoljan innehåller är för mig lite oklart, någon som vet? Jag tänkte skriva mer om vilka alternativ på färg som finns i ett separat inlägg för det blir så himla mycket.foto: Living by Miriam 
www.ikea.se


A holistic healthy lifestyle!
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...