26 februari 2016

Hur målar man med Kalklitir?


Jag får ofta frågor hur man målar med Kalklitir och om det är svårt. Nej det är inte svårt. Jag tänkte beskriva lite hur man gör och vad man bör tänka på. Mer detaljer kan du läsa på Kalklitirs hemsida här.

Vad är Kalklitir?

Kalklitir är en kalkfärg med pigment som blandas med vatten.

Fördelar

Färgen andas
Ger en helt matt yta
Kemikalie och plastfri
Skapar ett snyggt levande uttryck
Kan förvaras väldigt länge i pulverform

Nackdelar

Kan ej torkas av
Ej övermålningsbar med "vanlig" färg
Känsligt mot fett

Vilket underlag kan jag måla Kalklitir på?

Papptapet
Omålat trä (kvistar kan lysa igenom använd kvistlack)
Puts och tegel
Vattenbaserad färg

Vilket underlag fungerar inte?

Oljebaserad färg
Spackel


Att måla med Kalklitir

På påsen står hur du ska blanda pulvret med vatten, gör detta med fördel utomhus eller under en köksfläkt då pulvret dammar en hel del. Det är obehagligt att andas in. Använd gärna en hink med lock, då kan du ta en paus utan att det påverkar (torkar) färgen.
Ska du inte använda hela påsen, använde en våg och mät fram den mängd du tror du behöver.

Rör om under tiden du målar, då pigment och kalket lägger sig på botten.
Använd en bred pensel och välj ett mönster att måla din vägg med, pensla X, cirklar eller uppifrån och ner, valet är ditt. 
Om färgen inte räcker, sluta aldrig mitt på en vägg, nästa blandning du gör kan skilja sig lite från första. Avsluta alltså i ett hörn. 
Färgen är väldigt mycket mörkare när den målas, men när färgen torkat så ljusnar den till sin rätta färg. Som du ser i bilden ovan så ser du hur stor skillnad det är på torr och blöt färg.
När ytan torkat och härdat efter ca 72h så blir ytan torr, varm och putslik. Vatten ska undvikas under tiden färgen härdar, det kan ge fläckar. När fägen väl har härdat ger vattenstänk inga fläckar, det torkar bara upp, likt vatten på en solvarm klippa. Jag har själv lätt för att stänka på väggen när jag vattnar blommorna. Färgen torrfällar inte när den väl har härdat så man behöver inte vara orolig om man går emot väggen. Ska man ha fägen i ett våtutrymme eller där man behöver torka av, så målas färgen över med en lack. Jag tycker dock att man då lite tappar känslan av den och då har man inte en kemikaliefri yta längre. Det samma gäller vissa underlag som måste grundas med en akrylgrund, något som jag gärna hade undvikit.

Det jag saknar med Kalklitir är att de inte har någon grön nyans. 

foto: Living by Miriam A holistic healthy lifestyle! 
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer 


2 kommentarer:

  1. En fråga.. Målade precis med kalklitir, bredspacklat väggen först och sen målat på en acryl primer.. Första lagret gick bra med på andra lagret blir det som spacklade tapetskarvar som lyser igenom?! Varför blir det så?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lisa, skar du bort tapetskarvarna innan du spacklade? Om du inte gjorde det så gissar jag att dessa buktar ut och därmed får mer färg än övrig yta och det gör att dessa syns. Tyvärr inte mycket att göra när du redan målat. Men förhoppningsvis lägger det sig lite när färgen torkat och härdat.

      Radera

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...