19 februari 2016

Sköldkörtelcancer och Graviditet

Fick för en tid sedan en fråga på mail gällande graviditet och sköldkörtelcancer. Jag tänkte dela delar av mitt svar här för er andra läsare också, det är säkert fler som undrar. Jag vill också säga att detta är mina upplevelser och den informationen jag har fått, det kan vara annorlunda för dig.

Sköldkörtelcancer och Graviditet


När det kommer till graviditetsfrågor och funderingar tycker jag främst att man ska tala om sin oro för sin läkare så fort man kan, hen vet dina förutsättningar och kan förhoppningsvis hjälpa dig i ett tidigt skede av din behandling. Men tyvärr så kan det brista lite här, då kunskapen ofta är ganska så begränsad och beroende på vilken läkare du har så har denne inte kunskap om fertilitet och graviditet. Så be att få remiss till en läkare som kan dessa frågor bättre, kanske en inom mödravården? Det kan ju räcka med en telefontid så man får ställa sina frågor. Önskar man bli gravid tycker jag man ska nämna detta för sin läkare direkt, alltså inte vänta, tiden går fort och det är bra att de vet vart du står i frågan. Tyvärr var det inte sjukvården som tog upp detta i mitt fall, utan jag själv som frågat och stått på mig i vad det är som verkligen gäller. Jag upplever att det oftast är patienten själv som får fråga, ingen information ges "gratis".

Men generellt så ska det inte vara några problem att genomgå en graviditet eller att bli gravid efter operationer och strålning. Det jag hört från mödravården är att det kan finnas en liten ökad risk för att man kan få svårigheter att bli gravid. Så tveka inte att kontakta sjukvården om du inte blir gravid och är väldigt orolig.


Jag tycker att man ska fråga om möjligheter att plocka ut ägg om man känner ett behov av detta. Det gjorde jag inför min andra strålning med hög dos, framförallt valde jag detta då jag kände att jag inte fick bra svar och jag funderade över hur mycket strålning kroppen egentligen klarar? Så då ville jag vara på den säkra sidan. Men tänk också på att om du blir gravid på naturlig väg som kommer äggen och om du väljer att befrukta dem att ligga nedfrysta. Jag själv kan känna nu i efterhand en viss saknad över dem, att de får ligga där "oanvända" om ni förstår hur jag menar. Liv som inte får bli till. Jag vet inte om man senare kan välja att skänka dessa till någon mer behövande då jag förstått att det råder brist på äggdonationer i Sverige. Jag visste inte ens att man fick donera ägg. Men det var en parentes.

Önskvärt vore om sjukvården kunde ge information kring vad som gäller vid Graviditet och Sköldkörtelcancer vid första eller andra mötet. Vilken forskning och statistik finns egentligen på oss med Sköldkörtelcancer och graviditet?


Strålningen vi med sköldkörtelcancer genomgår strålar inte specifikt mot äggstockar eller livmoder och är således ganska "mild" jämfört mot andra strålningar i det området. Men vi kissar ut den radioaktiva joden och urinblåsan ligger trots allt i det området. Den informationen jag fått är att man ska vänta ca 6 mån från senaste strålningen innan man blir gravid, men det kan din "strålningsläkare" ge mer detaljer om. Fråga således på ditt första besök på Isotopmottagning vad som gäller för dig. Min teori om 6 månaders regeln är att man vill vara på den säkra sidan, men jag tror inte att om man blir gravid efter 4-5mån att man måste avbryta graviditeten. Dels beror det på vilken dos du har fått och dels tror jag gränsen måste dras någon stans och man har valt just 6 månader. Återigen hade jag gärna velat se forskning på detta.

Hamnar du i samma sits som jag där man inte blir friskförklarad från Sköldkörtelcancer så kan det vara skönt att veta att det är ok att bli gravid i "detta tillstånd". En friskförklaring i sig är inget måste för att kunna bli gravid. Det jag fått hör är att min cancer (vet inte om det gäller alla med papillär sköldkörtelcancer) är att den inte är särskilt snabbväxande så att vänta några månader för en operation är troligen inte livsavgörande. Skulle något allvarligt dyka upp under graviditeten går det ju i värsta fall att operera även när man är gravid, detta sker ju vid allvarliga sjukdomar och olyckor. Dock kan man ej genomgå en strålning, inte heller när man amman eftersom man måste ha barnet nära sig. Jag har sett flera kvinnor i vår Facebook gruppen för Sköldkörtelcancer som fött friska barn, så det finns stora hoppa för oss :-) 

Jag är själv gravid (i v18 på bilden). 

Första beskedet jag fick från min läkare när jag frågade om graviditet så ville han vänta 2 år (!!!). För mig som närmar mig 35 och min man 40 så kändes det som en evighet. Efter då 2,5 år av behandlingar så kändes 2 år till inte rimligt, dessutom kanske man under den tiden får ett "återfall". Måste man då vänta 2 år till? Efter lite resonerande (med starkt ifrågasättande från min sida) så kom vi (läkaren och jag) fram till att efter op 4a vänta och se hur blodprov och röntgen såg ut. När blodprovet fortfarande låg på samma värde och inget syntes på ultraljud eller röntgen 6 månader efter operationen, så fick vi klartecken :-)foto: Living by Miriam


A holistic healthy lifestyle!
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer
2 kommentarer:

 1. Hejsan
  Jag hade sk cancer 2009, strålades alltså för 7 år sedan. Är ju ganska länge sedan. Är nu grvid i v24. Min läkare var noga efter op att säga att om jag någonsin blev gravid var jag tvungen meddela att jag var utan sköldkörtel så fort som möjligt. Ligger fortfrande och pressar ner TSH.
  När jag kom på spevmödra för första gången möttes jag dock av en komstig sak, min läkare där berättade att mitt tillstånd (ung, utan körtel,på grånd av cancer) inte var något hon stött på..... tyckte jag lät otroligt komstigt efterso det r en hyfsad vanlig sjukdom. Någon mer som hört det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, när jag var på specialst mödravården så kände de till sköldkörtelcancer, men jag fick intrycket av att det inte var många patienter per år. Jag tror det är relativt vanligt, men långt i från lika vanligt som bröstcancer. Enligt statistik från socialstyrelsen 2007 så drabbas 237 kvinnor/år, flertalet av dessa är också över 50år, alltså inte i barnafödande ålder. Medan över 7000 kvinnor drabbas av bröstcancer. Hoppas det ger lite svar på din fråga.

   Radera

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...