4 mars 2016

Att måla med giftfri färg

Hur ska man tänka om man vill måla med giftfri, miljövänlig eller kemikaliefri färg? Jag skulle säga att det beror lite på vad det är man vill värna om.

Det man kan tänka på är aspekter som hur färgen framställs, vilka restprodukter som blir under framställning och vilka produkter som "avges" efter och under målning. Ett exempel är diverse lösningsmedel och plaster som vi andas in när vi målar och som även avges i små doser efter att färgen är på plats.
Framställningen kan också vara att man tar av jordens resurser, vilket många av naturliga färgerna gör t.ex. Falu rödfärg där man bryter koppar som inte "växer" ut igen om man säger så. Tar det slut så är det slut. Men jag ser dessa som alternativ till "vanlig" färg ändå som bättre. Då nya färger innehåller mycket som vi dels inte känner till hur det påverkar oss och dels vet kan vara hormonstörande.
Vad är det då som vanlig färg innehåller? Främsta boven är bindmedel och lösningsmedel som korrelerar med plaster och syntetisk produkter. Man måste nästan vara kemist för att förstå vad det innebär. Då är det lättare i alla fall för mig att förstå vad linolja, ägg och bivax är. Här kan du läsa mer om vad vanlig färg innehåller.

"Typiska bindemedel inkluderar syntetiska och naturliga hartser som akryl, polyuretaner, polyestrar, melaminer, olja eller gummi.
Typiska lösningsmedel inkluderar organiska lösningsmedel som alkoholer, ketoner, estrar, glykolestrar och liknande. Vatten är ett vanligt lösningsmedel. Ibland används också lättflyktiga låg-molekylära syntetiska hartser som lösningsmedel. 
Typiska tillsatser inkluderar pigment, katalysatorer, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, emulsionsmedel, texturmaterial, vidhäftningsmedel, vätmedel (medel för matt färg) och liknande." (wikipedia)

Äggoljetempera

Hos AvJord kan du läsa mer om äggoljetempera. Detta är en färg bestående av ägg, linolja och färgpigment. Detta målas med pensel. Färgen kan användas till vägg, golv, möbler och ute som inne. Färgen kan poleras för att ge en glansigare yta.

Linolja

Finns bl.a hos Allbäck och består av linolja och färgpigment som målas med pensel.

Vit linoljevaxad furuskiva.

Linoljevax

Finns bl.a hos Allbäck och består av ett eventuellt färgpigment, linolja och bivax. Detta gnuggas ut med en svamp eller trasa. Man arbetar längsmed träets ådring och sedan torkar man av överflödigt vax med en torr trasa. Låt sedan ytan härda någon dag innan den belastas eller används.


Kalkfärg

Finns bl.a hos Kalklitir och innehåller kalk, pigment och vatten som målas med en pensel i valfritt mönster. Färgen behöver härda någon dag innan den är helt fast och tål då även vattenstänk.
Tadelakt

Finns bl.a hos Siltje och innehåller kalbrukspulver, pulveriserad marmor, mineral eller oxidpigment och vatten. Detta används med fördel i våtutrymmen och härstammar från Nordafrika och finns bland annat i Turkiska badhus. Detta putsas på plats, poleras och slutligen behandlas ytan med såpa gjord på olivolja eller med bivax. Ett något mer svårarbetat material som kan kräva lite mer jobb.

foto: Living by Miriam 
Stiltje.se


A holistic healthy lifestyle!
Inredning, trädgård, skönhet, mat, hälsa & anticancer
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...