19 maj 2016

Giftfri, Ekologisk, madrass i naturmaterial till Spjälsäng

Jag måste erkänna att jag har lite ångest över det här med gifter. Speciellt till barnet. Det är ju så litet och känsligt. När vi valt säng (en bedside crib) så var det bara madrassen kvar, så hur hittar man en:

 BILLIG gift/kemikaliefri, ekologisk, madrass i naturmaterial till Spjälsängen?

Först tänkte jag reda ut några begrepp, så vi har lite koll på vad som gäller.
  • Ekologisk betyder egentligen att materialet t.ex. bomullen är ekologisk odlad och därmed mindre besprutad. 
  • Giftfri och kemikaliefri betyder egentligen inte så mycket, det är tyvärr ingen märkning som kan användas. Vad som är klassat som gift respektive kemikalier kan vara lite otydligt. Naturskyddsföreningen svarar på frågan om Giftfri barnmadrass här. Plaster av olika slag kräver kemikalier under framställning, ofta mjukgörare (Ftalater) som tros vara cancerframkallande. Plast är också väldigt svårt för naturen att bryta ner och finns kvar i vår omgivning länge. Därför väljer jag bort plast och Polyester i textil.
  • Naturmaterial är material från just naturen, som t.ex. lin, tagel, bomull och ull. Dessa kan naturligtvis innehålla kemikalier men är ofta mycket renare och är de dessutom ekologiska är risken mindre för just besprutning och kemikalier. Naturmaterial är lätt för naturen att bryta ner och är inte skadligt för djurlivet.

Vad som är viktigt för dig och ditt barn får avgöra valet av madrass, liksom plånboken. Tänk på att ett barn sover väldigt mycket och andas in det som är omkring den i sängen. Har man inte råd med den dyra madrassen välj madrasskydd, täcke, lakan och eventuellt en bäddmadrass i naturmaterial. Så är det närmast huden och ansiktet så rent det kan vara. Självklart är begagnat bättre, då har det värsta gifterna vädrats och tvättats ur.

Grön interiör säljer barnmadrasser i kokosfiber, naturgummi och ull, här. Madrasser i tagel och bomull finns på Madrassfabriken i Göteborg, det säljer främst stora madrasser, men det går säkert att specialbeställa. Hästens säljer barnmadrasser i naturmaterial, jag har sett annonser på Blocket också om man vill köpa begagnat. Rätt start är ett märke som säljer Barnmadrasser, men här får man se upp för namnet är vilseledande. Fyllningen i dessa madrasser är Polyester, alltså plast. Inte en rätt start enligt mig.Så för min del återstod egentligen bara en sak då jag inte ville lägga ut en förmögenhet på madrassen till Spjälsängen. Svaret blev att sy en egen madrass :-) Beskrivning på detta kommer i morgon.

Uppdaterad 2016-05-20 med länk till Hästens madrasser för spjälsäng.
Sidosäng/Bedside crib från Fillikid. 

foto: Living by Miriam


.
Inredning, Trädgård, Barn & Hälsa.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...