17 maj 2016

Sy en billig Giftfri åkpåse/barnvagnstäcke och madrass i dun

Gifter i åkpåsar

Jag läste i Råd och Rön (nr 3, 2016) att man upptäckt ett antal gifter i vissa åkpåsar. Man fann naftalin, fluorämnen och ftalater enligt den danska tidningen Teank. Danska märket Dania Oxford fick dra tillbaka sin åkpåse då den innehöll gifter långt över gränsvärdet. Bugaboo, Voksi Urban och Zero2four innehöll också skadliga ämnen, men inte lika mycket. Teank rekommenderar att man alltid tvättar åkpåsar innan användning för att bli av med det värsta gifterna. Köpa begagnat kan också vara ett alternativ.


Dessutom är majoriteten av dessa åkpåsar gjorda av Polyester (plast) vilket jag försöker undvika så mycket det går. Madrassen som kommer med vagnen är av polyester, vilket kan bli rätt svettigt en varm sommardag.

Madrass och täcke till Barnvagn

Ett alternativ till åkpåse är ett täcke, de i dun eller ull andas bäst men de är också mycket dyra, 500-600kr. Därför bestämde jag mig för att göra en egen variant av både täcke och madrass till vagnen. Båda av dun så det andas och utan gifter på köpet.
Som utgångspunkt har jag haft Ikeas duntäcke Hönsbär (vinter eller sommar) tvätta gärna innan användning också. Ett annat alternativ kan vara att köpa vadd av ull eller bomull. Men jag tyckte detta blev väldigt prisvärt.


Av ett och samma duntäcke kan man sy t.ex: täcke till spjälsängen, en barnvagnsmuff, spjälskydd, en större åkpåse för sittdelen, ett babynest o.s.v. Jag kommer lägga ut beskrivningar på detta framöver.
Sy en giftfri billig Åkpåse/Barnvagnstäcke och Madrass 

Köp valfritt Duntäcke (sommar eller vinter).


Rita upp mönstret på det stora täcket.
Använd T.ex. barnvagnens madrass som mall för botten/madrass (bild 1).
Lägg på ca 20 cm på varje sida för toppen/barnvagnstäcket och räkna bort ca 10 cm för ansiktet högst upp. Eller välj ett mått som passar dina påslakan.


Puffa ner dunet så det ligger en bit ifrån den sömmen du ska sy, nåla för att hålla dunet på plats.
Sy två raksömmar längst med markeringen efter ditt mönster.
Klipp mellan raksömmarna.Puffa till dunet så det blir så jämt som möjligt över hela täcket/madrassen, nåla ett par nålar för att hålla det på plats.
Rita upp för raksömmar på både topp och botten som ska håller dunet på plats, alltså tätare "fickor" än det köpta täcket har. Jag körde med ca 12cm mellanrum för det passade bra mot det stora duntäckets redan befintliga sömmar.


Använd topp och botten som mall för ditt överdrag/yttertyg. Sy det på plats på respektive del.
Sy tygen räta mot räta på alla sidor, lämna en bit för att trä i madrass/täcke. Vänd rätt och sy till sist den öppna kanten.

Jag tänkte använda Botten som en "madrass" den andas bättre än den som medföljer vagnen och Toppen som ett täcke.Vill du göra en åkpåse:

Sy ihop över och underdel av duntäcket med knäppning eller dragkedja, sök beskrivningar på nätet.
Som inspiration kan man kika på denna åkpåsen som kan vikas ner i överkant, öppnas i fotändan och har två överdelar en för sommar resp. vinter. Men självklart behöver den inte vara så avancerad.

Tanken för min del är att använda den i liggdelen, alltså behövs inge uttag för bälte. Men ska du ha den i sittdelen markerar du var dessa hål ska vara och gör urtag för dem. 

Här kan du också läsa om hur du syr spjälsängsskydd av det som blir över.


foto: Living by Miriam


.
Inredning, Trädgård, Barn & Hälsa.
2 kommentarer:

  1. Tack för att du delar med dig av dina fiffiga idéer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket Sara, vad roligt att du gillar det :-)

      Radera

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...