17 juni 2016

Nyttig och bra mat när man är Gravid


Som gravid tror jag det är lätt att "unna" sig lite väl mycket sötsaker. Jag erkänner att det har slunkit ner en och annan glass. Men jag tycker inte att jag har tappat kontrollen. Dock är jag väldigt mycket mer känslig för sött/kolhydrater och har svårare att sluta äta om jag väl börjar, liksom att sötsuget är mycket större nu. Speciellt om jag inte ätit riktigt mat.

I början, från vecka 7 mådde jag väldigt illa, alltså magsjuke/bakis-illa konstant, lite bättre på morgonen. Då åt jag det som gick ner, vitt bröd, kräm, frukt o.s.v. Visst lite ångest hade jag, men inte mycket att göra åt. Sen efter v17 började det bli bättre och jag kunde äta mer "riktig" mat och grönsaker. Efter ytterligare några veckor runt vecka 20 kunde jag äta helt normalt igen.

Så just nu äter jag nästan som innan med undantag för att jag äter frukt och mellanmål. På 1177 förespråkar man att i 3e trimetern äta 2 matiga mellanmål och 1 frukt. Jag lyssnar på kroppen och äter när jag är hungrig. Vilket ofta blir ett extra mellanmål på eftermiddagen, ibland ett innan lunch. Jag har ökat mitt intag av kolhydrater och får dessa främst via bönor och linser. Jag väljer bönor/linser för dessa innehåller protein och järn, då jag haft lågt järnvärde. För att också ta upp järn bättre äter jag alltid paprika till maten, då den innehåller mycket C-vitamin. (Mer än apelsin). Jag äter 1-2 frukter om dagen, frysta bär och precis som tidigare ibland kall potatis för IBS magens bakterier skull.

Ibland har man turen att hitta en matig sallad även när man äter ute på lunch, som den goda salladen nedan från lilla Spinneriet, i Lindome. Med både avokado, ägg och lax :-)Detta äter jag en vanlig dag.

Frukost,
Min gröt mot trög mage, med blåbär, en kopp te och soja mjölk.
På helgerna gör vi ofta omelett med t.ex. fetaost, tomater och en smoothie.

Lunch,
Matiga sallader med mycket grönsaker, bönor/linser, ost och kött/fisk.
Gärna toppad med nötter, frön och olivolja. Ofta kall bearnaisesås till om det är grillat kött.

Mellanmål,
Glutenfritt bröd/ostplättar med t.ex. ost och tomat/paprika, ägg, leverpastej och gurka.
Olika smoothies, fryst vattenmelon när det är varmt, omelett eller frukt.

Middag,
Ofta samma som lunchen.foto: Living by Miriam


.
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...