3 juni 2016

Sy ett billigt spjälsängsskydd av ett duntäcke, utan polyester

Så i denna följetong om duntäcket är vi inne på att sy ett spjälsängsskydd utan polyester. Du kan också läsa om hur du Syr en Giftfri Åkpåse/madrass till vagnen. Kika gärna där för en mer detaljerad beskrivning. Jag har använt samma metod för att sy spjälsängsskyddet.

 De allra flesta spjälsängsskydd (även ekologiska) är gjorda av polyester (plast) det försöker jag undvika framförallt där barnet kommer vistas mycket, som i sängen. Polyester kan innehålla rester av kemikalier och hormonstörande ämnen som används under tillverkningsprocessen. Det är också ett material som inte andas eller värmer om det är fuktigt.


Sy ett billigt Spjälskydd i Dun utan polyester 


Köp valfritt duntäcke, gärna vinter då det innehåller mer dun som ger bra stöd i spjälsängsskyddet.
Tvätta täcket innan det används.
Mät sängen, min är 40x90cm. Höjden på de flesta skydd är 30cm vilket också räckte hela vägen upp  på sängens sidor. Det kommer bli lite dammigt och dunigt.Rita upp och sy dubbel raksöm efter linjerna med dina mått på täcket, klipp sedan mellan dessa raksömmar ut bitar av duntäcket. Jag sydde lite större än det tänkta färdiga resultat eftersom dunet är så följsamt, + ca 5cm på höjden, alltså 35cm.
Jag gjorde en lång bit som var 40x90x40cm x35cm hög (se bild ovan) och en som var 90cm x 35cm hög för den löstagbara sidan på bedside criben.
Därefter syr du raksöm över täcket som kanaler, för att hålla dunet jämt fördelat över hela ytan. Jag sydde 3 rader med raksöm som du ser på bilden ovan. Puffa ut dunet jämt och nåla det innan du syr. Mät, klipp och sy sedan i det tyg du tänkt dig det ska bli yttertyg, tyget ska bilda en "påse", tänk dig ett stort örngott.
Sy räta mot räta och vänd sedan hela påsen rätt. Det kan krävas lite tankeverksamhet att få ihop de små bitarna med den stora. Men det går.
Trä sedan i täcket och fördela det jämt.


Sy sedan fast snören eller band i överkant som ska hålla allt på plats. Sy alltså igenom tyget och täcket så inte duntäcket sjunker ner. Sätt dem i varje hörn samt på mitten av långsidan.
Sy sedan igen kortsidan och allt är klart.

Lycka till!foto: Living by Miriam


.
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...