15 juni 2016

Träning under Graviditeten

Träning under Graviditeten är lika hett diskuterat som träning i allmänhet. Det bästa argumenten för att börja eller fortsätta med sin träning tycker jag är att man blir tung, orörlig och att förlossningen är ett maraton som man måste orka sig igenom.
Innan jag fick min placenta previa så tränade jag lite hemma. Jag utgick från ett pass som jag fick från Barnmorskan som var bra när man hade foglossning. Sedan letade jag reda lite lite olika övningar på nätet, som dessa här.

Lyssna på kroppen och gör det som känns bra, ofta vet vi våra svagheter och (de övningar man drar sig för) dessa ska man lägga lite mer krut på. Många säger att man ska vila och ta det lugnt. Absolut, men om man ska orka bära på alla extra kilon och klara flera timmars förlossning måste man träna. Annars "förtvinar" ju kroppen. Även efter förlossningen ska man orka bära omkring på barnet i flera timmar. Nu när min moderkaka flyttat sig lite tänkte jag börja träna lite försiktigt igen. Främst axlar, armar, rygg och ben. Knipövningar är inget ansträngande att träna, men lätt att glömma. Sätt en lapp vid spegeln i badrummet så gör du det t.ex. varje gång du borstar tänderna. I 3e trimetern är man ju ganska så tung som det är, men rörlighet och överkroppen kan tränas. Är du stel eller ha ont i rygg, axlar, kan det vara bra att försöka mjuka upp detta också, så de är mjuka och fina när du ska bära på barnet. Ett tips är att kontakta en sjukgymnast som oftast kostar 80kr och be att få ett träningsprogram. Har man lite mer pengar kan Olga Rönners Mamma Fitness PT online vara något.


Tips på Gravid övningar,

Knäböj (med vikt i början, sen kan det räcka att följa kroppens ökade vikt).
Katten (obs, svanka ej gå till neutral position istället).
Diagonala rygglyft (efter ett tag kan detta bli för tungt, lyft då bara armen och låt benen vara, du kan även släpa benet fram och tillbaka istället för att lyfta upp det. Som sista steg kan det räcka att stå på alla 4a och bara spänna och dra in magen, aktivera magmusklerna).
Höftlyft (Spänn skinkor och knip med bäckenbotten).
Armhävningar (på knä, eller mot en bänk eller mot väggen när magen blir för stor och tung).
Rodd (med gummiband).

Undvik,

Högintensiv träning.
Sit ups.
Hopp.
Har du foglossning eller problem med bäcken, undvik utfall eller övningar som bara belastar ett ben.

foto: Pinterest


.
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...