31 oktober 2016

Amning och karies

När vi var på BVC sist så säger de att amning ger karies. Jag trodde inte mina öron.

Om man tänker på det rent logiskt, skulle vi vara skapta med något som orsakar hål i våra tänder? Skulle alla däggdjur ha mjölk som ger avkomman hål i tänderna? Skulle hästars föl få hål i tänderna av att dia? Min gissning är att det är en myt som kommit till när välling och ersättning introducerades.

Jag påpekade att på Amningshjälpen står det att amning inte orsakar karies. Då ändrar de sig och säger att man inte ska nattamma ofta. Men det tror jag inte så många gör när majoriteten av barnen har fått tänder och börjat äta. Men hur som så spelar det ingen roll för om det inte ger karies att amma så spelar det ingen roll hur länge, när eller ofta man ammar. Åter igen har de själva inte läst Rikshandboken, där står - det finns inget tydligt vetenskapligt stöd för att amning ger karies. Där har ni det. Amma på om ni vill. Ammningshjälpen hänvisar också till forskning där det framgår att sockerarten i bröstmjölk inte bryts ner i munnen utan i magen. Samt att amning ger en typ av bakterieflora i munnen som faktiskt kan skydda mot karies även efter 1års ålder.

Det du bör undvika för att förhindra karies är så klart kolhydrater och sockerrika livsmedel. Tänk på att välling, gröt och frukt kan ge karies, precis som de där majskrokarna som är så poppis. Låt barnet äta riktig mat och eventuellt några mellanmål, som gott kan vara lite mer matigt. Frukt och söta klämmisar höjer blodsockret fort som också då snabbt sjunker och påverkar humöret. Att inte ständigt ha en massa snacks i munnen hjälper till att minska risken för karies. Tänderna behöver vila. Självklart ska saft, juice, läsk och söta soppor endast drickas vid speciella tillfällen, inte till vardags och inte till varje fredagsmys. Som när jag var liten, då fick vi läsk när man fyllde år eller vid t.ex. påsk och jul.

Det dröjer innan vår lilla kan äta, men det är roligt att leka med skeden.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

2 kommentarer:

 1. Efter 1 år har inte barnet längre ett behov av att äta flera gånger på natten. Det är ett skapat behov. Tänk om du visste hur många som lägger barnet utan att ha borstat tänderna ordentligt och sedan ammar 4-7ggr på nätterna.
  Smutsiga tänder - nya processer - kommer så småningom att ge barnet karies.

  / tsk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, anonym tsk. Menar du att barnet inte har ett matbehov eller ett sug-tröst-närets- behov? Då amning inte endast är mat. Som jag skrev ovan så finns ingen forskning på att bröstmjölk ger hål i tänderna och det vore som sagt ologiskt för det fanns inga tandborstar när vi levde som grottmänniskor.

   WHO rekommenderar amning till 2års ålder. Dessutom tappar de flesta barnen sina tänder efter att de har ammat så då får de nya fräscha tänder som de kan förstöra med godis och läsk istället för amning. Något som jag tycker man kan uppmärksamma och skriva om istället för att låta amningen bli en slags hackkyckling. När amning är ett sånt litet problem jämfört med allt dåligt som våra barn och ungdomar stoppar i sig.

   Radera

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...