10 oktober 2016

BVCs hets kring viktkurvor

En vecka från att vi kom hem från BB fick vi besök av BVC, då hade vår dotter inte gått upp som hon skulle. BVC sköterskan ville då vi skulle åka in och väga igen två dagar senare. Jag hade då i bakhuvudet något som min syster sagt, att man inte måste åka in på allt. Så jag sa att jag tyckte det kändes jobbigt, jag orkade helt enkelt inte. Vi hade ju just kommit hem, så skulle vi iväg igen. Amningen var svår i början, allt känns svårt, hela livet ställs om. Varför inte ge oss lite tid att komma ikapp?
Vi slapp och fick ett vanligt besök 1 vecka senare. Då hade hon gått upp fint och BCV sköterskan såg nöjd ut. Sedan dess har jag funderat mycket på den här hetsen kring bebisens vikt efter det. Jag är med i Amningshjälpens grupp på Facebook och dagligen dyker frågor upp om barn som inte följer kurvan, BVC som stressar nyblivna mammor med att de måste ge ersättning. Missförstå mig inte, BVC gör ett bra jobb, men det kunde bli lite bättre. Främst kring förklaringen av varför det är så viktigt att de går upp i vikt. Samt att de själva förstår innebörden av detta. För det känns inte som de själva förstår, för då borde de titta på fler "symptom". De hadeheller inte bett mammor komma in dagen efter för att väga igen. Hur mycket hinner ett barn gå upp på en till två dagar? Hur mycket är det som är mätfel i detta? Om barnet just ätit eller fyllt blöjan och så vidare. Det är inte rimligt. Den här stressen gör att många mammor tappar tron i sig själva och sin amning. Amningen påverkas negativt av stress och kanske inte gör att mjölken rinner till som den ska. Det kan lätt bli en ond cirkel och många stressas till att börja med ersättning för tidigt. Vilket gör det svårt att komma tillbaka till helamning. Jag önskar de kunde vara lite mer tydliga i att förklara varför och sedan bara peppa och tro på mammorna. Det känns som många mammor tror barnet ska dö eller bli sjukt av att inte gå upp i vikt, inte att det är ett symptom. Det kan också vara symptom på kort läpp eller tungband och/eller fel tag.

WHO viktkurva i rött mot BVCs kurva i svart.

Följer inte BVCs viktkurva? Men WHOs?

Här finns en fantastiskt bra förklaring kring grunden i denna hysteri. Mycket bygger på att upptäcka sjukdom tidigt. Men jag undrar ändå hur vanligt det är och om man inte kan räkna in andra faktorer än endast vikten. Som barnets allmänna tillstånd. Verkar barnet friskt och pigg, inga sjuksommar i släkten, då kanske man inte behöver stirra sig blind på viktkurvan.

"För att följa bebisars tillväxt använder vi tillväxtkurvor. De tillväxtkurvor som används på de flesta BVC idag är framtagna på ungefär 3 000 Göteborgsbarn födda 1974. Under 1970-talet var både amning och flaskmatning vanligt i Sverige. Kurvorna visar därför hur en stor grupp barn som både ammas och flaskmatas växer. Helammade bebisar växer ofta snabbare de första 3-4 månaderna än de här kurvorna, för att sedan växa långsammare i några månader. Det brukar kallas för amningspuckel. Om man inte känner till den finns det en fara i att man tror att den långsammare tillväxten från 3-5 månaders ålder inte är frisk. Om man har en helammad bebis som börjar falla i bvc:s tillväxtkurvor kan man gärna se hur tillväxten ser ut i WHO:s tillväxtkurvor som är gjorda på 8500 helammade bebisar från 6 länder över hela världen. Följer bebisen den kurvan är allt lugnt."
Källa: Barnakuten
foto: kurvan Rikshandboken, Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...