6 oktober 2016

Trädgårdsbelysning inspo från Alingsås

Nu är det riktigt mörkt ute om kvällarna och det är dax för lite trädgårdsbelysning igen. Bäst inspiration finner du på Lights in Alingsås. I år pågår utställningen mellan 30 sep - 6 november och temat är Upplysningen, som utgår från FN:s 17 globala hållbarhetsmål, vilket helt präglar ljuspromenaden. Varje år besöker hela 80 000 personer Alingsås för att ta del av ljusinspiration. Jag var med i en kurs/work shop för ett antal år sedan och fick massa matnyttig information för hur man kan tänka när man belyser hem och trädgård. Lärare för kursen var den erkände ljusdesignern Torbjörn Eliasson (Ljusdesigner hos White Arkitekter i Göteborg).  Han har även skrivit två Belysningsböcker för inom respektive utomhus.


7 Tips för en lyckad trädgårdsbelysning.  1.  Tänk på att ljuskällan inte ska blända ögonen. Det är klart viktigaste punkten.
  2. Belys gärna ett fint objekt som t.ex. ett träd, en buske eller kanske en sten. I bilden nedan ett stilleben intill husväggen.
  3. Prova att belys ett objekt bakifrån så att man ser siluetten.
  4. Prova att använd olika färgtemperaturer på ljuskällan, blått ljus på t.ex. en kall sten, varmt ljus på en ekstam eller fasadvägg.
  5. Sätt en timer och/eller en rörelsesensor så spar du energi och slipper dessutom tända och släcka.
  6. Prova dig fram med en ficklampa.
  7. För den modige kan man även experimentera med andra färger än olika vita, färgfilter finns på nätet. Som i bilden ovan.

Att lysa upp mörka hörn är väldigt effektfullt.


Foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...