1 oktober 2016

Utmaning välj Naturmaterial - Plastbanta

Månadens utmaning handlar om att välja naturmaterial. Naturmaterial som lin, bomull, bambu, ull och andra träslag är nedbrytningsbara just för att de är naturliga. Dessa kan naturen själv bryta ner till jord utan att det lämnar ett spår efter sig eller på något vis störa ekosystemet. När dessutom en av Sveriges största inredningsbloggar Trendenser skriver om gifter i soffan så finns det hopp om framtiden.

 Välj därför kläder och möbler gjorda i naturmaterial. Akryl och polyester är de största bovarna i textil, det är bara ett annat namn för plast. Dessa är inte naturliga och kan således inte brytas ner av naturen. Plast drabbar hela ekosystemet på flera olika vis. T.ex. genom att fåglar äter plast som deras magar inte kan bryta ner och de dör av näringsbrist (de tror de är mätta, se filmen nedan). Nanopartiklar stör fiskarn och olika hjälpämnen (mjukgörare) vid framställning av plast är bland annat hormonstörande för både djurlivet och oss människor. GP skriver om farliga kemikalier i vanliga plastprodukter här.

Vilken plast är farligast av PVC, ABS, Vinyl, PET, PP osv?

Plastbanta!
Läs på "informationslapparna" där tvättråden står, så du vet vad det är du köper. Titta på kläder, mattor, gardiner, kuddar o.s.v. Köp bara om det står bomull, lin, ull, bambu o.s.v. Här finner du en jätte bra guide över olika textila materialen som finns.

Fundera redan nu på hur nästa möbelinköp kan göras mer naturligt och hållbart. T.ex. genom att välja material som metall, sten, glas, trä. När vi köpte våra nya sängar på ikea valde den med mest naturmaterial. (Om man inte har budgeten att köpa en Hästens).

Att Plastbanta, välj bort/minska;

Plastpåsar när du handlar mat och kläder.
Alla köksartiklar i plast som bunkar, skärbrädor, matlådor, redskap osv.
Plastleksaker till barnen.
Plastmöbler.
Plastflaskor.
Matlådor i plast.
Polyester i textil.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...