5 november 2016

Glutenintroduktion hos bebis

Gluten är väldigt omdiskuterat och hur, när och vilken mängd som ska ges till bebisar för att minska risken för glutenintolerans verkar ha två spår.

Livsmedelsverket tolkning

Nyligen har Livsmedelsverket ändrat sina råd och nu är det liten mängd gluten som ska indroduseras. 
Med det menar de ungefär en tsk gröt, bröd eller liknande. Alltså inte servera en stor portion spagetti och köttfärssås. Det finns som vanligt rätt dåligt underlag för vad som stämmer och Livsmedelsverket hänvisar tyvärr inte till någon rapport att läsa. De påpekar dock, (till vällingtillverksrnas förskräckelse!) "Om du ger välling i flaska blir det lätt för stora mängder gluten." Kan detta bli vällingens död? Jag gissar det snart fin glutenfria alternativ och välling med små mängder gluten. 

Andra teorier

Jonas Bergqvist har skrivit ett intressant inlägg här. Jonas skriver "Mängden gluten får inte vara för hög utan mer fungera som träning för immunförsvaret än att överbelasta det". Tycker det låter klokt då det är en autoimmun sjukdom, men samtidigt funderar jag på om det inte är så att om man inte tål det så är spelar det ingen roll om immunförsvaret får en liten dos tidigt. Men kanske kan det spela roll för de som tål gluten till viss del. Fler intressanta tankar finner du hos Ett sötare blod och hos Kostdoktorn. Som menar att man bör vänta med introduktionen och att åldern spelar roll. Här kan du läsa om vällingens koppling till celiaki.

Om glutenintolerans

Om du undrar mer om vad glutenintolerans är och hur man upptäcker det, så finns information här. Tyvärr så är det inte ovanligt att det tar flera år innan man får en diagnos, det betyder att många med diverse besvär går runt med glutenintolerans utan att ha fått hjälp. Risken ökar om glutenintolerans finns i släkten samt hos personer med typ 1-diabetes, sköldkörtelsjukdomar, ledsjukdomar, Downs och Turners syndrom samt olika typer av leversjukdomar.Så hur ska man tolka allt detta? Ja det är nog upp till var och en, samt vilken hälsotillstånd barnet är i och om det finns i släkten. Jag kommer inte ge gluten i stora mängder eftersom jag själv inte äter det oavsett vilken ålder barnet har. Tyvärr kan jag inte styra vad som ges på förskolan :(
 Det känns skönt att också kunna hänvisa till att de endast ska få mycket små mängder gluten om barnet är hos en barnvakt. Det kommer förmodligen bli så att hon får pyttelite om vi är hos någon som äter gluten i början. Kanske att jag köper "vanliga" havregryn som kan innehålla spår av gluten. Men jag kommer nog vänta så länge det går. Behöver jag ens nämna att vi inte kommer ge välling?


Här kommer lite länktips, kanske vill du baka glutenfria bananscones till frukost. En chokladbrownie på svarta bönor eller ett banan bröd.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...