25 november 2016

Potträning mot förstoppning och inflammation i urinblåsan

Hos TV4 och vardagsplus finns ett bra klipp om "potträning", som psykologen i klippet säger så har det ordet tyvärr en rätt gammal negativ klang. Som kopplas till ett tvång att få barnet blöjfritt. DN har också uppmärksammat detta i och med nya riktlinjer från BVC i en artikel här. Där man nu ska börja att prata om blöjfritt barn tidigare, senast vid 10 månader ska föräldrar fått information från BVC. Vill man läsa vad som står i rikshandboken kan man läsa här. Där står bl.a.  I vissa delar av Afrika börjar man att träna barnet de första levnadsveckorna och barnen är dag och nattorra vid 5-6 månaders ålder. En studie i Vietnam visar att det är möjligt att träna under första levnadsmånaden och att barnen kan använda potta vid 9 månaders ålder med en metod som kräver att föräldern är uppmärksam och lyhörd inför barnets signaler. I västvärlden har metoden rönt intresse under benämningen elimination communication (EC).

Babypottning eller EC = kommunicera sin nödighet, kanske blir nya positiva ord. Idag bär barn blöja i snitt till 3-4 års ålder, för 60 år sedan var snittet 1,5 år. Idag börjar man potträna vid den åldern. Hela 414 miljoner blöjor kastas varje år i Sverige (!!!). BVC skriver ut mer och mer medicin mot förstoppning som kan vara kopplat till att barnet inte kan göra i från sig. De håller sig för att de inte vet vart/när de ska bajsa, de känner bara att det är fel att göra det i blöjan. De känner att det blir obekvämt. Det finns även kopplingar till besvär och inflammationer i urinblåsan för blöjbarn. Då dessa inte tömmer blåsan helt. Många upplever att barnet kissar när man tar av blöjan på skötbordet, kanske är det just så att de inte vill ha blöt blöja. Prova att sätt barnet på pottan i samband med blöjbyte, efter mat och sömn. Det behöver inte vara mer avancerat än så om man inte vill, alltid sparar man några blöjor och barnet kanske börjar förstå att det finns ett alternativ till att kissa och bajsa på sig.

Hur går det för oss? En natt sov hon med torr blöja mellan 19-03, mat 02 och vid 03 gick vi upp och kissade. Vi har fortfarande inte bytt mer än 2 bajsblöjor sedan 10 november. Det svåra är när vi är ute, men jag kommer nog börja ta med mig pottan. Vi har pottat hos en vän som hade potta. Vilket är kul då det var en helt ny miljö, men pottan kände hon igen. Att grodhålla över toa och handfat förstår hon inte på samma sätt, men det är ju för att vi började med pottan direkt. Vill man kan man ju alternera, men det är ganska jobbigt att hålla 6-7kg femtioelva gånger om dagen. 😀

Vi har pottan nära till hands när vi leker i vardagsrummet. Det blir mindre spring då.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...