16 december 2016

Bebisar och sömn

Det finns väl få saker som diskuteras så mycket som sömn när man får barn. Det är kanske inte är så konstigt eftersom det är en grundläggande nödvändighet som tyvärr blir en bristvara. Jag läste i tidningen mama en intervju med någon känd mamma som tillämpade Sova hela natten metoden på alla sina barn. Metoden som skapar stora debatter. Det skrivs om barnmisshandel och liknande, jag tycker det är överdrivet och undrar om dessa har läst vad det går ut på? Sen är det ju så att om man vill tolka något negativt så kan man få Moder Theresa att vara en bov. Jag tycker att man själv får läsa och avgöra. Man ska inte glömma att alla barn är olika och att vissa saker funkar för några och inte för andra.Vi har inte gjort denna kur, men jag har fått väldigt mycket inspiration. Dels så tror jag rutiner är bra, speciellt för vår lilla tös som inte riktigt kommer till ro och somnar själv. Vissa säger ju att man inte kan skapa rutiner för barn, att de sover när de är trötta, men det gör inte vårt. Hon blir lätt övertrött och då blir allt kaos och hon kan gallskrika utan att somna. Vilket definitivt inte är bättre än SHN metoden. På 1177 kan man också få lite tips om mängden sömn.

Vid 3 månader sov vår dotter kanske i bästa fall 2h dagtid i intervaller om max 30 min. Sedan la vi henne för kvällen vid 19 och hon somnade runt 20. Generellet vaknade hon vid 01 för mat och sedan vid 04-05 för mat och bajsblöja, här vaknade både hon och jag till och fick svårare att komma till ro i och med blöjbytet. Ibland fick jag gå upp då. Sista passet sömn var till runt 07-08. Första sömnpasset var ganska så lika, de efterföljande efter 01 varierade mer. Jag tyckte detta var helt okey.

Nu vid 4 mån sover hon ungefär lika på natten, skillnaden är att hon nu kan sova 1-1,5h dagtid i streck. Vilket är väldigt skönt att få lite egentid mitt på dagen. Hon fortsatte länge även med att bajsa kl 04 även när vi började med potta. Men nu verkar det som att det har börjat släppa. Hon kan ibland vakna vid 23 för att hon är kissnödig (tror jag), jag är så trött då att jag istället ger henne bröstet eller buffar lite så hon somnar om. (Jag orkar inte gå till pottan på natten). Vi har klarat helt torr blöja en natt när jag orkade gå upp med henne. Det är rätt häftig ändå.

 En annan sak jag tagit till mig från denna kur var att se till att hon är ordentligt mätt när hon somnar. Vid 0-3 mån så erbjöd jag alltid båda brösten på kvällen och jag tror att hon hade vaknat tidigare om jag bara gett henne ett. Nu räcker ofta ett ganska bra även vid nattningen. Någon natt har hon inte vaknat förens vid 03. Om jag hade orkat gett henne båda vid 01 så hade hon kanske sovit lite längre. De styrs ju väldigt av hunger i början. Men det kommer väl ändras med åldern.

Jag började även runt 2-3mån att se till att hon inte alltid somnade vid bröstet för att inte vänja sig vid det. Både kvällstid och dagtid. Hon kan få maten i sängen för att komma till ro, men att jag sedan lägger henne på magen och då vaknar hon ju till lite men somnar snabbt.

Vi började även med att ha henne på mage, vilken skillnad. Hon sover så mycket bättre på mage. Tidigare sov hon på sidan då hon inte alls somnade på rygg. Det var hopplöst hon låg bara och sprattlade. Men när vi började med mage gick hon från 30min sovpass till 1h dagtid ganska direkt. Självklart får man tänka på PSD.

Nu kan hon somna om själv på natten på magen om man bara lägger henne ner efter att ha varit uppe på pottan. Det kan ske även dagtid om hon är ordentligt trött och mätt. Detta tror jag kommer underlätta sen när hon blir större att hon inte alltid måste ha bröstet precis innan.

Ramsa är också något jag kört med. En för kvällen och en för dagvilan. Tror att det också kommer underlätta sen när hon bli äldre att hon förstår vad som kommer ske.

Morgon, vi försöker se till att också gå upp vid ungefär samma tid varje morgon. Det blir ofta runt 07-08. Där är jag ganska dålig, eftersom jag själv ofta är så himla trött då. Jag har nämligen problem med att somna om. Då ligger jag vaken 2-3h mitt i natten. Skitjobbigt. Tips mottages tacksamt.

Barns sömnbehov

0–3 månader: 15–18 timmar per dygn, men i den här åldern är det väldigt stor skillnad mellan olika barn. Sömnen styrs framför allt av hunger och mättnad.
3–12 månader: Upp till 17 timmar per dygn (9–12 på natten, 2–5 på dagen).
1–3 år: 12–13 timmar per dygn.
3–6 år: 11–12 timmar per dygn.
6–12 år: 10–11 timmar per dygn.
12 år och uppåt: 8–9 timmar per dygn, men vissa barn behöver mer sömn i puberteten.
1177.se
foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...