15 december 2016

Den hälsovådliga granen

Jag skrev ju på instagram om min konstiga snuva som jag får i samband med när hyacinterna blommar. Nu märkte jag häromdagen en koppling till julgranen också. Började då googla lite och hittade ett inlägg om de giftiga julgranarna från Danmark. (Vi köpte en Dansk gran i tisdags). Där marken besprutas med Round up och granarna med kemikalier mot svamp och löss. När jag pratade med försäljaren så sa han att de Danska granarna var billigare än de Svenska. Jag hade inte en tanke på att de kunde vara besprutade och frågade således inget om det. Men ska fråga om jag går förbi igen. Kanske kan det vara odlingsättet som gör det så? Kan man ha granarna tätare så får man ut fler granar per kvm. Inte så trevligt. Round up är ju cancerframkallande ämnen i sig och inget vi vill ha i vår dotters närhet.
SvD skriver också om hur Granen kan göra dig snuvig, där allergiframkallande mögelsporer kan exploderar när granen kommit inomhus. DN skriver också om dofterna i julgran och hyacint som kan ge allergiliknande besvär som nästäppa, rinnande ögon och andningssvårigheter. Boven är terpener, naturliga doftämnen i granen och det går inte att lindra med allergimedicin utan är en slags överkänslighet.
Kanske inbillar jag mig inte i alla fall att ögonen rinner och näsan sticker i vardagsrummet. Vi vågade inte chansa och slängde ut granen dagen efter den kom in, det blev nämligen en Dansk julgran för vi fick inte till det med den Svenska "hugg själv". Nu vet jag inte om man ens vågar köpa en sån. Synd för jag älskar verkligen julgranar. Men nu får i alla fall den Danska stå på balkongen istället.
foto: mobil Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...