2 december 2016

Ergonomisk Bärsjal och Bärsele

När kan man egentligen börja använda sin bärsele eller bärsjal? Vilken bärsjal eller sele ska man välja och varför? Vad menas med ergonomisk bärsele? Jag tänkte försöka bena ut lite av dessa frågor.


Bärsjal eller Bärsele?

Har du som vi en för barnet ergonomisk bärsele t.ex. Ergobaby 360 så kan du med spädbarnsinlägg börja direkt efter förlossningen. Det samma gäller bärsjal, där är de lika. 

Vi har fått låna en trikåsjal av min syster som jag använt massor, den är så bekväm. Första 3 gångerna är det lite trixigt att få till knytet, men det går snabbt att lära sig. Sen tar det inte mkt längre tid att få på den än selen. Fördelen med en trikåsjal är att den är mer lättknyten än en vävd sjal och ganska lätt går att justera även efter barnet sitter på plats. En bärsjal tar dessutom betydligt mindre plats i packningen jämfört mot en bärsele. Efter ett tag blir trikås sjalen inte tillräcklig, när vår "lilla" vid 4 månader väger 7700gr och är 66,5cm så kan inte en trikåsjal ge tillräckligt med support. Man kan prova att knyta sjalen på lite annat sätt, men dubbla lager tyg över axlar samt/eller med en FWCC knytning. Jag har inte hunnit prova utan har gått över på selen de gånger det har behövts.

Bärselen är liiite snabbare att ta på. Men den kan vara lättare att ta av och t.ex. lägga ner bebisen när hen somnat. Att plocka ur bebis ur sjalen utan att väcka är ganska omöjligt. Tänk på att t.ex ergobaby som har kardborreband i midjan som låter en del och kan väcka barnet. En sele har ofta ett "solskydd" som kan ge lite mer mörker och göra det lättare för barnet att somna.  Jag tycker gott man kan ha både sjal och sele.

För oss har bärandet varit bästa sövmetoden, sjal och guppa på pilatesboll är ett säkert sömnmedel. Liksom en promenad ute, eller om man kanske är inne i stan på ett cafe eller liknande.


Varför välja ergonomisk bärsele/sjal?

Jag kan verkligen rekommendera att satsa på en ergonomisk sele och en bärsjal i trikå. Med ergonomisk menar man att barnet sitter i M-position/grodposition, med knäna över rumpan som ett M. Här finns en bra tabell över vilka ergonomiska bärselar som finns att välja på och vad man ska välja beroende på vad man har för behov. Många köper tyvärr en sele och lägger snabbt ner bärandet för att varken barnet eller den som bär tycker det är bekvämt. Anledningen till varför barnet inte tycker det är bekvämt tycker jag man kan se på bilderna ovan.

Visar hur trycket på höfterna minskar ju högre knäna är i förhållande till rumpan.

Främst handlar det om att minska risken för höftledsdysplasi eller att bota detta om barnet fötts med det. Genom att låta höfterna gå mer rakt ut likt bilden ovan, dock gärna ännu mer än på den bilden. Nedan lilla söta krabat visar hur man måste vara i en sele (i M-position) för att läka rätt om man föds med höftledsdysplasi. Det kan inte vara särskilt roligt.


Hur bär man bebis ergonomisk?


Vacker sjal och bilden visar tydligt barnets ben och rygg position, Mei Tai från etsy.
Mitt bästa tips är att gå med i facebookgruppen Bärsjalar, där alla med ergonomiska bärdon är välkomna, där finns massor med tips hur man ska bära den sele eller sjal man har. Man får även tips på vad man ska välja för något om man är osäker, samt vilka knyt som passar vid olika situationer och sjalar. Det största fel som jag sett de flesta göra som bär i bärsele (inkl jag själv i början) är att ha midjebältet på höften. Det ska upp i midjan, midjan är det smalaste partiet på oss kvinnor. Det kan vara lite svårt att se hur barnet ska sitta i och med att det växer och får lite olika position på kroppen. Här nedan är en bra bild.


Ergonomiskt?

Det finns flertalet modeller som inte är ergonomiska då barnet sitter som översta vänstra bilden med höfterna rakt ner, jämfört med en sjal eller de selar som rekommenderas här. Valet är ju så klart helt fritt vilket bärdon du väljer.

3 ergonomiska punkter att kika efter.


  • Ryggen ska dels ha en C kurva upp till ca 10 mån som de olika bilderna ovan visar. 
  • Stödet i tyget under rumpan och låren ska gå från ett knäveck till det andra knävecket.
  • Rumpan ska också ha en låg tyngdpunkt i den så kallade M-positionen.


Kollage och streck för att visa de 3 punkterna av Living by Miriamfoto: natureandnurture.co.ukwellnessmama.comhomemadeginger.cometsy, babydoousa.com, fertilemind.com.au,  pretapregnant.com babyland.se Living by Miriam 

Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.
Uppdaterad 161203

Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...