18 december 2016

Hur väljer man bilbarnstol?

Efter att ha skrivit om Bilbarnstolar och bäst i test så var det dags för oss att välja nästa stol. Det är verkligen inte lätt. Det är en hel djungel och många val som ska göras. Vad ska man tänka på då?

Isofix eller bälte/remmar.

Isofix gör installationen väldigt snabb och smidig. Det är metallbyglar som sitter i bilens konstruktion som bilbarnstolen snäpper fast i. Vet man att man t.ex. ska ta i och ur stolen ofta är detta en fördel. Nackdelen är att dessa har en något mer begränsad vikt som stolen klarar av jämfört med bälte. Att tänka på är också vilka/vilken bil som stolen ska vara i. Kommer t.ex barnens mor eller farföräldrar hämta mycket och då har eran barnstol? Har de isofix? Isofix finns inte alltid i framsätet. Vill man ha stolen fram så är det kanske bälte som gäller.

Vändbar.

Vissa bilbarnstolar går att vända framåt. Men eftersom barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt eller till de är runt 4år så brukar det vara när det är dags för bälteskudde så ser jag inte den här funktionen som särskilt intressant. Barnet har växt ur stolen när ögonen är i höjd med stolens övre kant.

Fram/bak eller i mitten.

Placeringen av stolen kan också vara viktigt för dig. Har du fler barn och bilbarnstolar eller kuddar. Kolla då vilka platser i bilen som har t.ex. isofix och vart eventuella remmar kan fästas i golvet. Enligt NTF finns ingen skillnad på stolens placering i bilen rent säkerhetsmässigt. Tror fram har fått lite dåligt ryckte, men tänk på att alla normalstora bilar har en "lång" front som tar den värsta smällen. Har du en liten kort bil utan någon större motorhuv kan det vara säkrare bak.

Barnets ålder.

Till barn under 6 månader eller till de kan sitta nästa själva är det Babyskydd som gäller. Man kan dock ofta byta till nästa stol tidigare än man tror. Försöker barnet resa sig i babyskyddet kan det också vara dags att byta. Alla barn under 135 cm ska enligt Svensk lag ha extra skyddsutrustning. Så efter bilbarnstolen är det bälteskudde som gäller oavsett ålder, upp till ca 10-12 år/ 135 cm. Detta är för att bältet ska ligga rätt på kroppen. Inte under armen! Detta kan vid krock orsaka att revben knäcks och punkterar lungorna. Därför är en bältestol nästa steg. Den förhindrar att bäckenet skadas vid krock, samt ser till att bältet går över axeln och inte över halsen.

Bilen.

Alla bilar är olika och därför är det bäst att prova stolen ni tänker köpa. Åk till en riktigt barnaffär där ska de kunna hjälpa dig att provmontera. Hos NTF i din stan kan man också få prova bilbarnstolar. Vi skulle enligt leverantörens hemsidan ha ett extra långt stödben då vi har en ganska hög bil, men vid provmontering behövdes inte det.


Vårt val Cybex Bilbarnstol Sirona M2 


Vi valde efter mycket om och men Cybex Bilbarnstol Sirona M2. Generation 2 som är den senaste modellen, som ej går att snurra. Dels för att vi ville ha isofix, vi gillade den snygga designen, den känns gedigen och genomtänkt, den har i-Size standard, tyskarna vet vad de gör ;-)
Jag gillar att det sitter lappar på stolen som säger att man ska tvätta klädseln. Som jag skrev tidigare så finns inga tester som tittar på kemikalier i bilbarnstolens klädsel. Men genom att i alla fall skriva detta så kan konsumenten välja. Vi tvättade inte hela klädseln för det var rätt svårt att få av den och vi var orolig om vi verkligen skulle få den på plats igen. Vi tog de delar som är närmast huden och de hon kan suga eller ta på. Jag önskar nog att det hade varit en bättre beskrivning på hur man tar av hela klädseln. Det går också att köpa ett "sommarklädsel" i vitt som inte blir så varmt i solen, den kan man också lättare ta bort och tvätta. Den skyddar också stolen.


 Annars har vi inte något att anmärka på än, men vi har inte provat den med barn än. Jag gillar också att det finns små öglor att fästa bältet i när man sätter i barnet (cirkeln på bilden), annars hamnar dessa alltid under barnet och man måste hålla på att leta efter dem. Att det är en tryckknapp för att justera bilbältet är också ett plus, vi hade på babyskyddet (äldre Axkid) en som har en "tygflärp" över knappen med kardborre. Den här kardborren fastnade i strumpor och förstörde dem tyvärr. Bilbarnstolen är också utrustad med extra sidokrockskydd (pilen i bilden) som kan fällas ut.

Detta tvättade vi.

foto: Babyland.se, Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...