16 januari 2017

Antibiotikaresistens ett världshälsoproblem

Tänkte ta upp det här med Antibiotika resistens och hur himla viktigt det är att vi förstår vad det innebär. Har du hör eller läst om det men tänkt att det inte berör dig. Vad spelar det för roll? Det berör oss alla. Så fortsätt läs. Här kan man läsa en artikel i Land om antibiotika strösslas i fiskodlingar i andra länder. När vi frikostigt använder antibiotika som lördagsgodis så får bakterier en chans att överlista antibiotikan och mutera till former som inte dör av antibiotikan. Sverige är bland de bästa i världen på att använda antibiotika sparsamt. Italien, Spanien och Ungern är värstingarna inom EU så undvik produkter som kommer därifrån. Egentligen välj alltid Svenskt kött och andra animaliska produkter. Det är inte hållbart i längden att använda sig av antibiotika i djuruppfödning. En dag biter inte antibiotikan och vi har en kanske pesten som inte går att bota.

Att minska risken för antibiotikaresistens.


Några tips från Björn Olsen som har arbetat med infektionssjukdomar under stora delar av sitt yrkesliv. Han har sett vad de multiresistenta bakterierna kan göra:

Köp svenskt kött och låt varorna från värstingländerna ligga kvar i butikshyllan. Handen på hjärtat, känns kycklingkött från en thailändsk djurfabrik okej?
Sluta tjata på doktorn. Det är jättejobbigt med barn som har öroninflammation och inte vill sova. Det blir stökigt på jobbet och dyrt att behöva stanna hemma – men lita på att doktorn gör rätt i att skicka hem dig utan antibiotika.
Tvätta händerna. Se till att tvätta händerna före och efter besök på lantbruk med djur, ridhusets stall och djurparker. Då minskar risken för smittspridning och därmed risken att djurägaren måste använda antibiotika.
Ät inte överbliven antibiotika. Kan du göra en bakterieodling i badrummet? Om inte så kan det vara värt att sluta vara din egen allmänläkare och inse att du själv inte kan känna om det är virus eller bakterie som gjort dig sjuk. Att hamstra antibiotika och självmedicinera är alltså en dålig idé.Men det finns hopp, moder natur är ju som vi vet fantastisk och hoppet gror nu i mjölksyrebakterier i bikuporna.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...