18 januari 2017

Att klä bebis i minusgrader för bärsjal/sele

Jag fick ju en följdfråga på hur man klär sitt barn i kallt väder, det här med antal lager o.s.v. Så jag tänkte skriva lite mer om det. Lite exempel på hur man ska tänka om det är några grader minus och man bär i bärsjal eller bärsele och alternerar med vagn.

Hur jag bestämmer klädsel på bebis.

Först tittar jag på temperaturen.
Sedan blåser det? Hur mkt? Från vilket håll (kall nordan vind, kommer jag befinna mig i lä eller inte)?
Stick gärna ut huvudet genom dörren/fönstret och känn lite hur luften känns. Så där iskall och rå?
Hur länge ska vi vara ute?Det här med lager.


Lager 1 är det närmast kroppen och är oftast ett tunt ullunderställ. Detta transporterar bort svett och fukt från kroppen så att man inte blir kall och blöt. Ull kan fortfarande värma om det är blött.

Lager 2 är lite mellan tjockt och ofta i t.ex. ullfrotté. Detta lager är värmande och bromsar vinden lite grann. Man kan också köra med två lager 1 om man inte har lager 2. Eller en tjockare stickad bomullströja.

Lager 3 är det yttre lagret och i tjockare tätare ull om bebisen ligger i vagn med åkpåse eller sitter i sjal/sele med bärjacka om det blåser mycket. Större barn behöver vind och vattentät yttre lager då de hoppar i snön och är direkt exponerade för kylan om de inte sitter i åkpåse.

Tips på lager 3 overall och varm åkpåse.

-10 grader, vind 0-5m/s eller 0 grader och vind 10 - 15 m/s.

Här är det ganska så kallt. Har man bärjacka behöver barnet inte lika mkt kläder. Den mest exponerade kroppsdelen är ben och fötter. En bärsjal är mer ombonad än en sele som det blåser mer luft i. Överkroppen behöver ofta ett lager mindre kläder än benen. Sitter barnet i vagnen är det tvärt om, då är ben och fötter mer skyddade och överkroppen kan behöva det extra lagret.

Jag skulle bära i sjal med 2 lager på bebis; ullunderställs lager 1 och ett yttre lager 3. Är benen väldigt exponerade och känns kalla vid blåsigt väder så hade jag haft extra tossor och/eller knästrumpor. Alternativet kan vara att knyta en extra sjal runt benen eller ha två lager 1 underställ.
Här är det viktigt med en tjock mössa och om det blåser mkt gärna en vindtätmössa.

I vagnen är barnet mer skyddat och åkpåsen skyddar mot vinden. Så därför kan det räcka med samma mängd kläder. Dock får den inte kroppsvärmen från dig. Så det beror lite på hur tjock åkpåsen är och barnet själv. Stick ner handen och känn nära på bebisen.


-20 grader, vind 0-5m/s eller -10 grader och vind 10 - 15 m/s.

Här är det rejält kallt. Har man bärjacka behöver barnet inte lika mkt kläder. Den mest exponerade kroppsdelen är ben och fötter. En bärsjal är mer ombonad än en sele som det blåser mer luft i. Överkroppen behöver ofta ett lager mindre kläder än benen. Sitter barnet i vagnen är det tvärt om, då är ben och fötter mer skyddade och överkroppen kan behöva det extra lagret.

Jag skulle bära i sjal med 2-3 lager på bebis; ullunderställs lager 1, samt lager 2 (eller två lager 1) och ett yttre lager 3. Är benen väldigt exponerade vid blåsigt väder så hade jag haft extra tossor och knästrumpor. Alternativet kan vara att knyta en extra sjal runt benen.
Här är det också viktigt med en tjock mössa och om det blåser mkt gärna en vindtätmössa.

I vagnen är barnet mer skyddat och åkpåsen skyddar mot vinden. Så där kan det räcka med samma mängd kläder. Däremot är luften som barnet andas kallare än den som är intill din kropp. Jag hade inte varit ute längre stunder i vagn eller pulka med en liten bebis om det blåser mycket för lungornas skull. I vagnen får bebisen inte kroppsvärmen från dig. Så det beror lite på hur tjock åkpåsen är och barnet själv. Stick ner handen och känn nära på bebisen.

Torra nariga kinder smörjs när man kommer in med Maria Å, Baby care.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...