21 januari 2017

D-vitamin i bröstmjölken istället för D-droppar?

Jag skrev tidigare ett inlägg om de olika sorters D-droppar som finns för spädbarn och vad som kan orsaka magknip. Jag minns att BVC sköterskan glömde ge oss D-dropparna när hon var hemma hos oss första gången vi sågs. Jag frågade då om det inte kanske hjälpte att jag åt extra D-vitamin + att det var sommar och vi då naturligt har en högre dos D-vitamin i kroppen och således i bröstmjölken. Hon såg ut som ett frågetecken av min kommentar, gissar att hon förmodligen inte tänkt den tanken för hon svarade att hon inte trodde det spelade någon roll.

Men jag kunde inte släppa det riktigt, skulle allt annat gå över i bröstmjölken utom D-vitamin? Nu några månader senare gjorde jag en snabb googling och hittade den här* artikeln i läkartidningen från 2008. Tyvärr är den ju ganska gammal, det verkar inte som det är så prioriterat att forska på bröstmjölk och amning. I artikeln kan man i alla fall tydligt se att om mamman tar extra D- vitamin går det över i bröstmjölken utan att det riskerar att påverka barnet negativt med hyperkacemi.
Så ett alternativ om barnet inte tål D-droppar borde då vara att mamman tar extra. Men det är ingen som verkar tänka på detta i Sverige?! Jag har hittat en amerikansk artikel här som dock tar upp just detta. Att barn som inte tål D-vitamin droppar kan erbjudas extra via bröstmjölken. En artikel från Nya Zealand, här, visar också på fördelar med att ge mamman extra  D vitamin redan under graviditeten. Kanske är det dags att uppdatera vilka tillskott som bör ges till gravida och ammande?

För övrigt tror jag att det är svårt nog att uppnå RDI för D-vitamin vilket ligger på 400IE för vuxna och 800 IE för äldre över 75 år, detta motsvarar nämligen 7 respektive 14 ägg (!!!). Äter du extra D-vitamin?


D vitamin och amning

" ......studier där kosttillskott av vitamin D till ammande kvinnor studerats. I en av dem gavs 1 000–2 000 IU vitamin D2 /dag till ammande kvinnor i Finland på vintern. Detta resulterade i att kvinnorna fick nivåer av vitamin D i bröstmjölken som motsvarade nivån på sommaren hos kvinnor som inte tagit något vitamin D. Det gjordes inga mätningar hos de ammade barnen i denna studie."*

"Årstidsvariationerna av vitamin D- koncentrationen i bröstmjölk förefaller vara i ungefär samma storleksordning som effekterna av tillskott av cirka 1 000–2 000 IU vitamin D till modern under vinterhalvåret."*


Uppdaterat 20170926. Från Rikshandboken: 

"D-vitamin passerar över till bröstmjölkI de fall mamman själv äter D-vitamin i doser upp till 10 mikrogram/dygn (rekommenderat dagligt näringsintag) kan barnet även fortsättningsvis få D-droppar i vanlig dos, 5 droppar/dag, och dosen till barnet behöver ej reduceras.

Vid högre doser D-vitamin än 10 mikrogram/dygn till mamma kan reducering av D-droppar till barnet bli nödvändig, se Janusinfo, efter bedömning av behandlande läkare."

10 mikrogram = 400 IE

Alltså borde man kunna skippa D-dropparna för barn som får väldiga problem med magen och istället ge mamman över 400IE D-vitamin. Hänvisa till Rikshandboken vid ditt nästa BVC besök. (Då detta är BVC's "bibel"). Väldigt synd att ingen verkar tänka på detta, det finns så många bebisar som har problem med magknip och magont.


foto: kollage Living by Miriam , Pintest via thealphaparent.com
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

4 kommentarer:

 1. Jätteinstressanta inlägg då min 3veckors får ont i magen och blir en helt annan bebis av både Aco's vattenbaserade och Sempers d-droppar! Äter alltid ett tillskott själv på 2500 iu under vinterhalvåret så nu är ju frågan om man ska testa holistics först och annars bara förlita sig på mitt tillskott via ammningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vad kul att du också funderat på alternativ. Stackars liten, hoppas du hittar något som funkar för er. Precis uppdaterat med lite ny information som kanske kan få dig att skippa d-dropparna?

   Radera
 2. Tack för denna artikel! Min lilla har sådana problem med magknip. Tar upp till 5 timmar innan det slutar helt. Det står på fass, men får ingen information från vården. Vilket är ganska underligt då barnmorskor borde veta detta om de inte är helt nya. Det läggs istället över på att mamman äter fel, eller att barnet inte tål mjölk. Att man ska ta bort alla mjölkprodukter 1 vecka istället för att säga direkt att testa annan D-vitamin eller precis som du skrivit i artikeln, ta det istället via bröstmjölken. Är lagom irriterad då jag har lust att skälla ut de. Jag har suttit nätter i två veckor och undrat, grinat, vad jag har ätit som gjort att lillan fått så ont. Hjärtat har brustit varje gång, varje natt. Man är helt hjälplös. Tack igen för det som du har skrivit. ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din fina kommentar, hoppas det blir bättre för er.

   Radera

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...