2 januari 2017

Den söta grötens verklighet för bebisar

Bebisar och den livsviktiga gröten?

Man ska ha klart för sig att barn inte behöver gröt eller annan industrimat. Jag får uppfattningen av många att de måste äta gröt för att få i sig alla vitaminer. Man litar inte på att den mat man själv som vuxen äter är gott nog. Precis som många äter multivitamintabletter för att vara på den säkra sidan, tror man att gröt ger allt. Titta bara på den här annonsen från Facebook nedan. Ord som att barnet SKA äta och BANAN, MANGO lyser rött i mina ögon. Dels finns inget ska, dels så låter banan och mango väldigt sött. Vi tar en närmare titt på innehållet.Här är innnehållsförteckningen på gröten:
Havremjöl (32%), mältat vetemjöl, skummjölkspulver, helmjölkspulver, fullkornsvetemjöl (7%), vegetabiliska oljor (palm, raps, kokosnöt, solros), bananflingor (2,8%), mangoflingor (2,8%) (mango, majsstärkelse),  äppelflingor (torkat äpple, majsstärkelse, maltodextrin, emulgeringsmedel (solroslecitin)), mineralämnen (kalcium, järn, jod, zink) och vitaminer (A, D, E, C, K, tiamin, niacin, B6, folsyra, biotin och pantotensyra). Fullkorn 39% och mjölk 25%.

Näringsinnehållet visar hela 63 gram kolhydrater/ 100g och hela 25 från socker (!) Det står att "Gröten är utan tillsatt socker. Sockerarterna kommer naturligt från råvarorna". Men Maltodextrin är en omskrivning av socker. Det kommer bara inte från sockerbetan utan från t.ex majs. Palmolja är inte den nyttigaste oljan ur vare sig hälso eller miljöperspektiv. Gröten innehåller också vetemjöl, alltså gluten som Livsmedelsverket precis rekommenderat att man ska ge i mycket små mängder, läs mer om gluten och bebisar. Enligt annonsen så är det "den första gröten hon faktiskt äter", kanske inte så konstigt med tanke på mängden socker. Det är mer socker i gröten än vaniljglass!!! Visserligen olika former av socker. Att ge 2 portioner gröt dagligen ger 15 g socker, vilket  är ganska mycket. Max enligt WHO är 25g socker för barn mellan 2-18år. Samt INGET tillsatt för barn under 2 år enligt AHA (American Heart Association).

Tillsatt socker i barngröt?

Det här med tillsatt socker vs. naturligt är en riktigt gråzon. Nestle hävdar att det inte finns tillsatt socker, men jag håller inte med. Visst är banan, mango, äppelflingor naturliga sötningsmedel, men det bör framgå att det är just det, sötningsmedel. Deras uppgift är att söta gröten. Det finns inget näringsämne däri som inte går att få någon annan stans i ett mindre sött livsmedel som kött eller grönsaker. När kommer gröt med lax och broccoli? Maltodextrin, majsstärkelse och vetestärkelse är en annan form av socker som visserligen är naturligt, men det är socker också. Både sockerbetan och sockerrör är naturliga råvaror som återfinns i vaniljglassen. (Fler exempel hittar du t.ex. här)

Så om du inte vill ge ditt barn sockerrik gröt till frukost gör din egen. Det finns också ingen lag på att frukosten måste vara gröt, bröd, flingor osv. Det kan lika väl vara lax med grönsaker, ägg i någon form eller som svärmor äter - en bit sill.

foto: Facebook, Kollage från GB och Nestle, Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...