11 januari 2017

Måltidsersättning är rena godiset

Tänkte förklara för er varför måltidsersättningar av olika slag inte fungerar. Många kanske faller i den fällan nu efter julhelgen, det finns en stark önskan om att gå ner i vikt och man tror att detta kan hjälpa. Men hur bra det än låter så är det inte så. Tänk på att de är mycket skickliga marknadsförare. Titta och läs alltid innehållsförteckningen. Ingår socker i de 5 första och eller mängden socker/Kolhydrater mer än 5 gr/100 gram? Köp inte!


Information från försäljaren:
NGREDIENSER: Mjölkchoklad (18%) (socker, kakaosmör, mjölkpulver, kakaomassa, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromer), glukossirap, mjölkprotein, fruktos-glukossirap, sojaprotein, oligofruktos, havregryn, solrosolja, mineraler (kalium, kalcium, natriumcitrat, magnesium, järn, zink, koppar, mangan, jod, selen), gräddpulver, fettreducerat kakaopulver, skummjölkspulver, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromer, salt, vitaminer (vitamin c, niacin, vitamin E, pantotensyra, riboflavin, vitamin B6, tiamin, vitamin A, folsyra, biotin, vitamin D, vitamin B12), surhetsreglerande medel (citronsyra). Kan innehålla spår av nötter, jordnötter och sesamfrö.

Måltidsersättning för viktkontroll. Innehåller extra mycket fibrer och protein för ökad mättnad. Kaloriinnehållet på 212 kcal kan ersätta en eller flera av dagens måltider, eller vara ett gott och mättande mellanmål. Med smak av toffee. För vuxna. 57 gram.

Näringsvärde per 100 g: Energi 1567 kJ / 373 kcal
Fett 11 g - varav mättat fett 5,3 g.
Kolhydrater 40 g - varav sockerarter 28 g.
Protein 25 g.

Måltidsersättning = Godis med vitaminer

Ta t.ex. den här från Allevo på Apoteket som går under benämningen viktminskning. Redan på första plats ligger socker som ingrediens. Vem kan någonsin gå ner i vikt på socker? Sedan hittar jag 3 sockerkällor till, totalt 28 gram socker, det är mer än både barngröten och nästan dubbelt så mkt som vaniljglass. Detta är godis med lite vitaminer mina vänner. Läs mer om det dolda sockret här. Jag erkänner att jag köpte en sådan häromdagen då jag blev panikhungrig. Amningen gör att jag måste äta mycket mer än tidigare och jag glömmer lätt mellanmål. Sedan slår hungern till helt plötsligt när man är på apoteket och köper ögondroppar. Men jag kommer inte göra det misstaget igen.

Ingen orkar en hel dag på en sådan här bar som de hävdar. 57 gram mättar inte många magar och definitivt inte med så mycket socker i. Skulle vilja säga att majoriteten av dessa typer av måltidsersättningar är rent skräp. De kan fungera kortsiktigt om man stålsätter sig mot hungerkänslorna eftersom det är lite mat och man inte äter något annat. I och för sig skulle man lika gärna kunna fasta som jag skrev om här. Men i längden gör de inte det!

Gör egna mellanmål och ta med. Men om man som jag glömde, då är en burk keso bättre. Eller kanske lite nötter, en liten minisallad på de där salladsbarerna, en smoothie, grillad kyckling osv. Vill du gå ner i vikt måste det ske på ett mer långsiktigt och hållbart sätt om du inte ska gå upp direkt igen och kanske dessutom väga mer än du gjorde innan. De flesta kan gå ner i vikt kortsiktigt, men att behålla den vikten man önskar kan bara ske med rätt livsstil. Vilken livsstil som passar just dig är svårt för mig att avgöra. Men ta hjälp om du behöver. Det handlar om att göra bra val dagligen och att prioritera sig själv. Att se sin hälsa som en investering som kräver rätt insättning/bränsle för att kunna fungera långsiktig. Om så inte för dig själv så kanske för dina barn eller barnbarn. Bra levnadsvanor "smittar" och börja redan idag. Inte i morgon, sen eller senare.

Vitaminerna och mineralerna
En annan ska som man ska tänka på om man köper dessa är att det inte framgår hur mkt av alla vitaminer eller mineraler som ingår. Tar du separata kosttillskott kan det lätt bli för mycket extra.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...