10 februari 2017

Färga ullkläder/body med gurkmeja

Jag köpte en ullbody begagnat samtidigt som jag köpte en ringsjal. Säljarens bild var inte den bästa så jag trodde den var i bättre skick än den var. Men för 50kr tänkte jag att jag i alla fall kunde testa att färga ullbodyn med växter. Jag har länge varit sugen på att prova färga med växter eller naturmaterial. Egentligen sedan min mamma var på en växtfärgningskurs för många herrans år sedan. Jag minns inte om jag hälsade på eller vad jag gjorde där. Men jag har en tydlig bild i huvudet på de där vackra garnerna som hängde ute och torkade på rad i skuggan av några björkar. Några garnhärvor tvättades i en klar och ren bäck bredvid torksträcket, det var sommar och sol. Så romantiskt och spännande.Jag bestämde mig i alla fall för att testa färga med gurkmeja, det är ju en väldigt stark krydda och något som finn hemma. Jag försökte googla mig fram, men de flesta beskriver hur man färgar ullgarn, inte ullkläder. Men jag testade lite och tycker det blev väldigt bra, tänk på att kläderna luktar gurkmeja efter färgning. Jag vet inte om det går bort om man vädrar, jag har den ute på vädring nu. Tänk också på att tvättlappar och liknande bli gula. Jag vet inte om man kanske kan rulla ihop dem med en säkerhetsnål eller skydda med en tygbit för att få lite proffsigare resultat.


OBS!!!! 
När man handskas med ull får man inte chocka ullen genom att blanda varmt och kallt vatten. Då tovar den sig. Man ska också röra försiktigt i vattnet och hantera plagget varsamt.

Du behöver:

En stor rostfri kastrull ca 10 liter
Alun
Gurkmeja
En stor slev eller pincett i rostfritt (eller trä som kan bli färgat)
En ren diskho
Termometer
Ättika


Färga med gurkmeja så här:

Tvätta plagget först om det är smutsigt.
Koka upp vatten i en stor kastrull med gurkmeja och alun, vattnet ska täcka plagget.
Sänk temperaturen till ca 80-90*C.
Skölj upp plagget i varmt kranvatten, börja ljummet och spola sedan så varmt du kan med händerna. Lägg det varma klädesplagget i kastrullen med färgbadet utan att det får kallna emellan.
Låt det sjuda i 80-90*C i ca 30 min rör om försiktigt då och då.
Stäng sedan av plattan och låt plagget ligga kvar och svalan långsamt med vattnet.
När temperaturen är runt 37*C ta upp och skölj det noggrant i diskhon i samma temperatur.
Skölj sist med lite utspädd ättika.
Känns det som det behövs tvätta med lite ulltvättmedel och avsluta eventuellt med en ullkur.

Tvätta alla redskap direkt, låt de inte torka. Även metall blir lite missfärgat märkte jag.

Mängd alun resp. gurkmeja?

Jag tog ungefär 1 msk gurkmeja och det tror jag var lite mycket för en liten ullbody, kanske att 1/2 msk hade räckt? Eller så var min gurkmeja väldigt kraftig? I den här beskrivnings så har hon 1 msk till 50g garn, samt 10% av plaggets vikt i mängd alun, min body vägde 70gr.Lycka till!

foto: Living by Miriam
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...