21 mars 2017

Källsortera mera

Det här med att Källsortera är inte alltid lätt. På nyheterna här om dagen så var det ett inslag som visade att majoriteten inte visste hur man källsorterar. De listade 5 vanliga myter, kan du rätt svar se alla här? Här kommer två som jag var lite osäker på.

1, Förpackningarna måste vara rengjorda? Falskt!
2, Enligt lag är du skyldiga att källsortera ditt avfall? Sant!

Nu sköljer jag gärna ur förpackningar för att det inte ska lukta, men det är skönt att veta att det inte måste vara superrent. Många tror också att allt blandas i slutändan, men det är inte sant. Det är mer kostsamt att blanda avfall än att komma med det sorterat, soporna sorteras inte i efterhand. Det du slänger fel hamnar fel i återvinningen, det är därför viktigt att slänga rätt. Även ofärgat och färgat glas sorteras olika, det kan se ut som de hamnar blandat på lastbilen men den har separata väggar för de olika färgerna (källa). Mer tips om sortering finns här.

Sedan vi skaffade komposten Bokashi så har vårt avfall kraftigt minskat. Jag har också blivit lite peppad och börjat sortera ut mer ur vanliga soporna som plast och pappersförpackningar. Man hade önskat överlag mindre förpackningar till allt. Men det som är svårast är det här med hur och vart man ska förvara alla sopor innan de kommer till återvinningen. Har du något bra tips? Här har jag hittat några lösningar som verkar bra.

En bänk utomhus, dels skönt att det inte tar plast inomhus. Ev. lukter slipper man också, dock gäller det att inte locka till sig skadedjur. Det är en fördel om det är under tak eller på något vis skyddat mot regn.


Ikea har praktiska klisterlappar som hjälper till med sorteringen här. Annars kan man ju rätt enkelt göra en schablon och måla sitt motiv.


Ikea är också bra på att skapa förvaringsmöjligheter, dock är det oftast plastlådor. Jag hade gärna sett papp eller trälådor. Det hade också varit önskvärt om man lätt kunde ta med sig förvaringen ut till bilen när man ska åka och lämna allt på återvinningen. Har ni sett något praktiskt tipsa mig gärna.foto: här, ikea, Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...