16 mars 2017

Super wash av ull - Plast i fårakläder?

Jag är med i en Facebook grupp som säljer ylle och sidenkläder. Där blev jag uppmärksammad på det här med super wash på ull. Jag har inte köpt något plagg som är märkt super wash så jag har inte tänkt så mycket på det. Tydligen behöver man inte märka ut att ett plagg är super wash behandlat.

När jag googlade runt lite så fann jag detta inlägg och jag blev nyfiken på hur det ser ut idag för de stor kedjorna. Därför mailade jag och frågade Lindex, HM, Polarn & Pyret om de använder sig av Superwash.


Lindex använder inte super wash behandlad ull. *Läs deras svar nedan.
Polarn och Pyret använder troligen det på plagg av merinoull. (Man kan dock inte veta vilken av de två alternativa behandlingarna som beskrivs nedan som används, de avböjde från att publicera deras fulla svar i min blogg) Nu skickar PoP ett nytt mail där de skriver att de inte använder den metod som innehåller en polymer utan endast syrabadet. (uppdaterat 20170318)
HM använder sig av Superwash där symbolen för maskintvätt finns på ett plagg.


Varför används super wash?

Epidermisfjäll

Ullen har s.k. epidermisfjäll, alltså precis som fiskfjäll på hårets yta. Dessa fjäll är känsliga och hakar lätt i varandra när man tvättar, bearbetar plagget. Det är detta som då leder till tovning. Det kan även göra att plagget krymper och blir mer hårt i sin struktur. Därför använder man en metod som "mättar" dessa fjäll och gör att plagget bättre ska tåla maskintvätt.

Vad är super wash? 

Super wash är en varumärkesskyddad behandling sedan 1970.
En Superwash-behandling kan gå till på ett av två olika sätt. Man kan också kombinera båda två.
1) Antingen avlägsnas fjällen via ett syra (t.ex. klor) bad.
2) Eller så fylls fjällen igen med en polymer (plast) eller nylon (plast). Detta gör att ullen får en glatt yta och epidermisfjällen kan då inte haka i varandra och orsakar då inte tovning eller krympning av plagget.

Slutsats?

Jag måste säga att jag är mycket besviken över detta. Här har jag i god tro handlat plagg i naturmaterial för miljö och hälsa, så är det ändå plast i dessa ullkläder eller så har man använt klor vid framställningen. Det känns som ett bakslag i all "hysteri" kring eko odlad bomull. Nu har jag uppdaterat med en länk till svar från Naturskyddsföreningen, som avråder från att köpa super wash.


----------
Hela svaret från Lindex:
"Inga av Lindex ullplagg är inte Superwashbehandlade. Istället har fiberns ytskikt behandlats kemiskt (oxidation) så att friktionen mellan fibrerna minskar och hindrar krympning och filtning. Lindex tillåter inte att hälsofarliga kemikalier används eller att det finns rester av hälsofarliga kemikalier i våra plagg. Lindex leverantörer förbinder sig skriftligen genom avtal att följa vår kemikalierrestriktionslista och vi genomför under produktionsprocessen tester för att säkra att kraven följs."


Skiss/foto: Ullcentrum, Living by Miriam, tvättråd.se
Källor; wikipedia
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Uppdaterad 20170318.

Följ bloggen på:

2 kommentarer:

  1. Usch, det blir ju bara jobbigare och jobbigare att vara medveten konsument. Tack för att du upplyser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Je precis, det känns som det inte finns några bra val längre. Tack för att du läser.

      Radera

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...