7 mars 2017

Thyroglobulin - tyreoglobulin som cancermarkör

Thyroglobulin eller tyreoglobulin på Svenska, används som tumörmarkör vid sköldkörtelcancer. Många missförstår hur detta fungerar och vården missar att förklara hur det fungerar. Jag ska försöka förklara hur det fungerar som markör för cancer.


Vad är Thyroglobulin - tyreoglobulin?


Tyreoglobulin är ett protein som bildas av follikelcellerna i sköldkörteln. Tyreoglobulin är ett förstadium till tyreoidahormoner (tyroxin T4 och trijodtyronin T3). Tyreoglobulin ser till att tyrosin (en av de 20 aminosyrorna som är byggstenar i proteiner) med jod bildar T3 och T4. När sedan nivåerna av hormonet TSH ökat till en viss nivå släpper tyreoglobulin ifrån sig T3 och T4.

Thyroglobulin - tyreoglobulin som cancermarkör


Allt detta innebär att för att tyreoglobulin ska finnas i blodet så måste det finnan närvaro av en sköldkörtel eller åtminstone sköldkörtelceller. När man således har opererat bort hela sköldkörteln och genomgått en radiojod behandling så borde det inte förekomma tyreoglobulin i blodet. Därför använder man detta värde som en cancermarkör. Om det förekommer tyreoglobulin efter behandling så kan det finnas metastaser någon stans i kroppen som man inte upptäckt. Men det kan likväl finnas friska sköldkörtelceller någon stans, man kan inte via blodprovet veta vilket.

För att vidare få reda på om det är cancer så gör man i regel en MR eller DT för att se om man kan lokalisera några metastaser. Därefter och/eller i kombination med ultraljudsledd biopsi. Ser man inget misstänka cancertumörer så som det har blivit för mig, så får man leva med ett förhöjt värde, läs om att inte bli friskförklarad. Ser man något kan man beroende på placering och storlek välja att hålla koll på det så det inte växer sig större eller operera bort det.


källor: här, här, här och mina egna upplevelser

foto: wiki 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...