7 april 2017

Allergiframkallande smink till barn?

GP avslöjar här att flera produkter riktade till barn innehåller förbjudna och allergiframkallande ämnen. Barn ska visserligen inte sminka sig så det blir en liten konstig kontrast. Det är ju lätt nu att säga och tänka att vår tjej inte ska få sminka sig förens hon är 13år, men verkligheten ser annorlunda ut. Jag kan nästan tycka att det borde regleras mer från skolor. Det blir en samhällsfråga, precis som det här med kläder och märken. Men om vi ska återgå till frågan.

Smink till barn innehåller förbjudna och allergiframkallande ämnen.


Undersökningen har gjorts genom att kommuninspektörer i 95 kommuner i samarbete med Läkemedelsverket tagit stickprover på över 800 produkter i 470 butiker runtom i landet. 

Bland de undersökta produkterna finns sminklådor för barn, tillfälliga tatueringar och halloween-smink.
I 32 produkter hittades otillåtna ämnen, bland annat allergiframkallande konserveringsmedel och färgämnen. Nästan hälften (49 procent) av produkterna hade olika brister i bland annat varningstexter och funktionstexter. Var tionde produkt hade ingen eller bristfällig innehållsförteckning och 8 procent av produkterna hade varken varningstexter eller beskrivningar av hur produkten ska användas.

Källa: Läkemedelsverket.


Jag kan förstå om barn vill sminka sig till Halloween och kanske som påskkärring osv. Då kanske man kan låna av de vuxna, förutsatt att man som vuxen också använder sig av bra produkter. Som påskkärring så funkar ju t.ex. Maria Åkerbergs läppstift på kinderna och en vanlig kajal som fräknar.

 Ju billigare smink desto större risk att det är av sämre kvalité. Saknas märkning och innehållsförteckning helt så kan man nog räkna med att de har något att dölja. Fundera också på vilken butik man köper i? Är det en sån där "billig skräp butik" eller en mer seriös butik som kan svara på frågor om innehåll och märkning? Du har som konsument makt att välja, ta tillvara på den.


foto: Maria Åkerberg 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

2 kommentarer:

  1. Lite nyfiken, är lärare och undrar hur du tänker att det ska gå till att skolan reglerar vilka normer kring kläder, märken och barns sminkanvändning som ska gälla? Ska vi be alla elever byta om om de har "fel" kläder, eller tvinga dem tvätta bort smink om de kommer sminkade till skolan? Jag menar ingen kritik, jag bara undrar om du kan utveckla lite, jag har så svårt att se det gå ihop och vill gärna veta dig som förälders perspektiv, eftersom många föräldrar idag inte anser skolan ska lägga sig i så mycket som vi redan gör (nåväl, försöker göra) gällande skärmtid, mobiler och sociala medier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, det var därför jag skrev 'nästan tycka'. Som ett önsketänkande som inte går ihop rent praktiskt. När det gäller kläder så tänker jag på skoluniform. Men med smink blir det väldigt svårt att "kontrollera". Men med information kommer man långt. Många är inte medvetna om innehållet i t.ex smink och hur det kan påverka barnen. Information till både barn och vuxna. Har skolan en tydlig linje med tex ekologiskt och miljövänligt tror jag det smittar av sig på elever och lärare. Men tar man inte ställning eller struntar i det så gör även barnen det. Så tänker jag.

      Radera

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...