10 april 2017

Att få bort sköljmedelslukt

Jag köper mycket kläder begagnat och den stora nackdelen med detta är att det ofta stinker skölj och tvättmedel. Jag förstår inte att folk använder så mycket av det. Jag tror man bygger upp en tolerans mot lukten och använder mer och mer.
Visste du att sköljmedel inte rekomenderas på bland annat frottéhanddukar då det försämrar funktionen? Sköljmedel innehåller kemikalier och hormonstörande ämnen vilket man ska vara extra försiktig med till barn som växer. All den där lukten är som "billig" parfym och just billigt brukar vara skadligt. Man använder syntetiska kemikalier som ska efterlikna de riktiga naturliga dofterna som t.ex. lavendelolja som är dyrare. Sköljmedel fyller ingen funktion för dina kläder, det bara skadligt för dig, dina barn och miljön. Fler jag pratat med upplever att deras barn får röda utslag av parfymerat tvättmedel och sköljmedel. Vissa tror även det finns kopplingar till allergi.

Den aktiva substansen i sköljmedel är katjonaktiva tensider som ger ett mjukt och fylligt grepp och är hydrofoba det vill säga avvisar vatten. Om man använder sköljmedel kan man få bort en del av den statiska elektricitet som uppstår i syntetmaterial till exempel polyester- och akrylfiber. Naturfibrer absorberar fukt, vilket gör att de inte blir statiska. (wikipedia)


När jag har försökt hitta en bra lösning på att få bort stanken från dessa kläder så verkar det finnas två alternativ.

1) Lägga plaggen i blöt med ättika.
2) Vädra dem i solen, solen bryter ner dessa doftämnen.


Jag fick låna en trikåsjal att bära vår dotter i av min syster. Hon hade köpt den begagnad och den luktade mängder med sköljmedel. Förstår inte hur man kan ha det till små barn. Eftersom vi ville använda den från att hon var nyfödd kändes det som det var viktigt att hon lärde känna våra dofter och inte en kemisk doft, som dessutom kan störa hormonerna i kroppen. Jag vågade inte riktigt lägga den i blöt med ättika eftersom det inte var min. Så jag hade den ute i solen i nästan 2 veckor till och från för att få bort lukten. Lyckligtvis blekte inte solen tyget, men det är ju annars en risk man får ta.

Nu har jag också testat ättika på kläder jag köpt begagnat. Detta funkar också. Men jag hade så himla mycket kläder att jag tror det funkar bättre på enstaka plagg. Jag hade nämligen 3 stycken 10 liters hinkar fulla med kläder. De fick stå över natten med ca 2dl ättika och resten vatten, innan jag tvättade dem på längsta programmet med extra sköljning. Det blev bättre, men allt försvann inte, så jag tror man kanske måste upprepa behandlingen när det var så mycket kläder.
Har du annars något bra tips?
källor: Råd & Rönwww.thinkorganic.se

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa. 


Följ bloggen på:

1 kommentar:

  1. prova yes gröna , många tvättmedel innehåller glycerin och silikon och detta stannar i kläderna och får aldrig kläderna rena, max 1 matsked till halvfull- full maskin och en tjocktröja räcker ca halv tesked. Precis som schampo som innehåller glycerin eller silikon tar tid att tvätta ur gör detta också det , många tvättmedel som via har nu börjat med silikon i sina tvättmedel och det kan du själv kolla upp på deras hemsida https://pioti.unilever.com/pioti/SV/p4.asp?selectCountry=SE&language=SV&productid=1903925

    Silikon lägger sig som hinna och stänger inne smuts det luktar rent på utsidan men kläderna blir aldrig rena.

    Tvätta gärna på mini programmet 2 gånger efter varandra precis som oljigt hår blir bättre med 2 schamponeringar än 1. Överdosera inte heller då det blir sämre tvättkraft med för mycket tvättmedel.

    SvaraRadera

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...