11 april 2017

Göra egen välling/ersättning

Fick en väldigt intressant fråga gällande att göra egen välling/ersättning. Först och främst så är välling och ersättning helt olika saker i min mening. Välling är mer överflödig näring, som saft eller läsk. Väljer man att ge det ska man se det som just det. Så att man tänker på tandhygien och mängd precis som med saft. Ersättning är dock något helt annat, det ska ersätta bröstmjölk. Därför ser jag det på två olika sätt. Efter inlägget om den cancerframkallande palmoljan i välling och ersättning förstår jag om man vill försöka göra eget.

Göra egen välling

Om man nu vill ge välling så kan man självklart göra egen, precis som istället för att köpa den färdiga söta barngröten. Vällingen ska inte ersätta ett mål mat eller bröstmjölk. Det är bra om man väljer en glutenfri bas med bra fettkälla. Här finns ett exempel.
Men jag undrar om det inte är bättre att ge ett extra mål mat innan läggdags om det är möjligt. Eller lägga middagen så sent som möjligt om det är inför kvällen man ger välling.
Vill man ha det som "sömnmedel" innan läggning så behöver det inte vara så jättenäringsrikt, det kan förmodligen räcka med att det är något varmt i magen som barnet får "snutta" på. Äter barnet inte så jättebra så skulle jag säga att ersättning är bättre än välling.

Göra egen ersättning

Egen ersättning tycker jag dock att man ska vara försiktig med att göra. Det kräver att man gör ordentliga undersökningar så att man får rätt mängd av näringsämnen, vitaminer och mineraler. Därför avråder jag från att testa på måfå. Det finns alltid en risk att få näringsbrist.

Getmjölk har en sammansättning som är mer lik bröstmjölk än vad komjölk har. Detta tycker jag är ganska intressant, då många laktosintoleranta faktiskt klarar av getost men inte komjölk. Tyvärr är det få som känner till detta. Här finns en intressant blogg som beskriver hur de använde getmjölk till en mycket mjölkallergisk dotter som inte klarar av vanlig ersättning.

Hur tänker du kring detta?foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

2 kommentarer:

  1. Dina tankar går precis som mina gick när sonen var nyfödd, synd bara att inte BVC-tanten kunde se förbi normen. Jag ck kämpa för att jag inte gav vår son välling. Alla tyckte vi var konstiga. Tack för jämförelsen med saft, tror att många kommer förstå bättre varför man ska avstå då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sara. Ja vällingen är det få som verkligen funderar över vad det är för något.

      Radera

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...