16 april 2017

Hur odlar man basilika?

Jag fick en fråga om hur jag odlar basilika. Så jag tänkte att det kanske är fler som vill veta, istället för att köpa en liten kruka i mataffären är det väldigt enkelt att odla egen på fönsterbrädan. Granterat ekologiskt och besprutat. Basilika vill ha mycket värme, sol och vatten. Tänk en italiensk sommardag om den ska stå ute. Därför har jag min inne för att få bästa skörd eftersom svenska sommaren inte är riktigt optimal för en basilika. Jag har min i söderfönster, men det kan bli för starkt ljus att bladen bränns. Så när det är högsommar sätter jag upp en tunn gardin på insidan.

Du behöver.


Basilikafrön
Såjord
Krukor (gamla mjölkkartonger går också bra)
Vatten
Solig och varm plats

Gör så här.


Så basilikafrön i krukor med vattnad såjord, försök att inte så för tätt. Vattnar du efter du satt frön finns risk att de far omkring med vattnet i jorden. Du kan spraya jorden och fröna med en blomspruta.
 Ställ krukan ljust och varmt.
När de första bladen är uppe så är du på god väg. Dessa kallas hjärtblad. Bladparet som kommer över detta kallas karaktärsblad. Dessa blad har det utseendet som plantan sedan kommer ha. När dessa har vuxit till sig lite grann kan du plantera om dem i nya större krukor.
Sätt 3-5 plantor i en mellanstor kruka med blomjord. Hantera plantorna varsamt och vattna.
När de fått ytterligare 2-3 bladpar går det bra att börja skörda. När du klipper en basilika klipp alltid över ett bladpar. Detta gör att den förgrenar sig och skjuter nya "grenar". Gör du inte detta dör oftast "grenen" och kanske hela plantan. På detta vis kan du skörda länge. Därför behövs också näring för att nya skott ska kunna bildas. Vattna med t.ex. lakvatten från din Bokashi eller köp en näringslösning.

Fler plantor, stickling eller frö.

Du kan också ta sticklingar av basilikan om du vill ha fler plantor. Annars går det ju smidigt att så en omgång till efter några veckor så är du säker på att ha en lång skördeperiod.
Låter du någon planta gå i blom får du också frön som du kan så nästa gång.

Basilika är väldigt gott i en hallonsmoothie.

Nytt bladpar växer till sig.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...