29 maj 2017

Att föregå med gott exempel?

Jag fick en kommentar på mitt inlägg om allergiframkallande ämnen i barnsmink som jag tänkt lite mer på. Det är det här med regler och vad man kan göra för att folk "ska välja rätt". Jag märker tydligt att det är många som blir inspirerade av "mitt sätt att leva". Föregår man med gott exempel och är tydligt med vad man tycker och gör så är det många som blir nyfikna. Fler och fler frågar mig om kost, plast och kemikalier. Det gör att många fler får upp ögonen för att det finns alternativ. Att det inte behöver finnas en väg att gå. Jag tror det är den bästa metoden att få folk att prova något nytt.

Finns det regler som förbjuder så hjälper inte det om man inte förstår varför det är förbjudet. Därefter kommer just det att ge information. Vet man vad som t.ex. är bra för hälsan och miljön och varför så blir det enklare att välja ett alternativ som är mer hållbart. Jag tror att man även ska involvera barnen tidigt, de förstår. De vill absolut inte något ont och detta kan få dem att få med sig föräldrarna. Tyvärr är de många idag som inte vet bättre för ingen lär dem. När jag såg på Mandelmans så var det så fint att de hade besök av skolbarn som fick lära sig och se hur man odlar, vad och varför man ska välja ekologiskt. Att se vart mjölk, ägg och hallon kommer ifrån. Att man sedan kan man blanda alla dessa ingredienser och få hallonglass. Helt fantastiskt.

Därför var min tanke e.g en önskan om att skola och förskola ska inspirera till bättre val. Jag hade nog inte tänkt igenom min formulering helt när jag skrev texten. Men jag hoppas ni nu förstår hur jag tänker. Min hälsoresa började bl.a med boken Matfrisk (Affiliatelänk). Sen har jag läst massor med böcker och blivit inspirerad. Vem eller vilka inspirerar er till bättre val?
foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...