3 maj 2017

Humlor slängs efter pollinering

Efter att ha sett filmen om vår jord "Sista skörden" så såg jag filmen Bieffekten. En film om våra viktiga humlor och bin. Utan dem som pollinerar blommor får vi inga tomater, jordgubbar eller andra grönsaker. Jag hade ingen aning att dessa djur blivit en så stor industri. Att man föder upp humlor som säljs i boxar över hela världen, till stora odlingsanläggningar. Där pollinerar de den odlade grödan och sedan åker de på tippen. Ja du läste rätt. När de har gjort sitt är de inte behöva mer. Jag fick ont i magen när jag såg detta. Det kändes så fel. Att vi verkligen försöker "tämja" moder natur, det kändes så fel.

En humla som hamnat i vatten torkar i handen.

Många är idag veganer för att man vill värna om djuren. Men jag undrar hur många som vet att humlor far illa för att få fram t.ex tomat och paprika? Det är fruktansvärt hur ett djur har blivit en slit och släng vara. Och det enda sätter att förhindra detta är att odla själv. Det finns säkert andra metoder med, men det känns inte som man kan lita på någon. Har du något bra tips?
Hur som helst så köper du närproducerat och mat efter säsong är i alla fall risken mindre att dessa humlor har använts. Speciellt om det kommer från mindre producenter än storskalig odling i växthus. 

Filmen tog också upp att vild bin och humlor idag dör av mystiska anledningar. Man tror att det förutom kemikalier/bekämpningsmedel också beror på att de får en enformig kost. Bor humlan eller biet vid en rapsåker blir deras pollenkost väldigt ensidig. De vill ha de där vilda blomsterängarna med massor av olika blommor och gräs. 


En vild humla som får leva i min trädgård.foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...