10 juli 2017

Inte farligt att samsova med små barn?

Jag snubblade över den här artikeln på Facebook och jag kände att precis så har jag också funderat. Hur logiskt är det att vi inte ska samsova med våra barn? Att samsovning enbart i sig skulle ge en ökad risk för PSD, det är inte logiskt. Att alkohol, rökning, droger och övervikt i samband med samsovning kan öka risken, det är mer logiskt. I Japan där samsovning är normen har man också lägst PSD i hela världen, mycket intressant.

"När forskare kikade på plötslig spädbarnsdöd i Alaska under 13 års tid, kunde 99 procent av barnen som dött vid samsovning kopplas till någon av riskfaktorerna. Forskarna konstaterade att samsovning i sig inte var boven."

Sova på mamma är ju såklart mysigast.

Som ingenjör arbetar man med logik. Jag fick alltså inte ihop hur enbart samsovning skulle kunna orsaka PSD. Vi har samsovit för det kändes mest logiskt, gav mest sömn för alla (liggamma) och kändes rätt mot vårt barn. Alla gör så klart på sitt vis, men de som vill samsova ska inte behöva skämmas för att de gör ett "sämre val" enligt statistik som kanske inte ens är relevant. I början sov vårt barn i babynest mellan oss eller i bedsidecrib. Sen tog vi bort babynestet när den mest var i vägen. Men det har verkligen varit skönt att ha henne nära. Speciellt i början då man gärna vill kolla att de andas var 5e minut ;-) Skönt att slippa gå upp till en spjälsäng för att ge mat, (byta blöja) eller som i vårt fall sitta på pottan mitt i natten. Tidningen mama skriver också om hur samsovning upp till 3 år gynnar barnets utveckling och skapar mindre stress, här.foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...